Kirilenko: Nove kvalifikacije su prava stvar

Reprezentacija 18. maj 201713:53 > 14:01
Podeli:
Getty Images, Mike Pont

Predsednik Košarkaškog saveza Rusije Andrej Kirilenko smatra da je novi format takmičenja u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo upravo ono što je trebalo košarci.

Kirilenko je sa reprezentacijom Rusije osvojio Eurobasket 2007. i proglašen je za MVP tog takmičenja. Igrao je na tri olimpijska turnira, a proveo je 14 godina u NBA ligi.

Popularni ‘AK-47’ smatra da će novi format doprineti popularizaciji košarke jer će se mečevi kvalifikacija igrati u šest navrata.

Za nas je to veoma važna stvar. Nemamo toliko šansi da vidimo nacionalni tim tokom sezone. Do sada je to uglavnom bilo samo jednom, tokom leta. A za navijače je prava katastrofa kada nemaju priliku da gledaju često reprezentaciju. Sa novim sistemom takmičenja na svaka tri meseca će igrači biti pred domaćom publikom. Mislim da je to veoma dobra ideja“, rekao je Kirilenko.

Bivši košarkaš veruje da će i igračimo biti veoma značajno što će se češće okupljati.

I za igrače će biti važno što će igrati toliko puta pred domaćim navijačima. I fizički i mentalno je bitno kada si okružen ljudima koje dugo poznaješ. Dok sam bio igrač, nakon perioda provedenog van zemlje, uvek mi je bilo veoma značajno kada zaigram za nacionalni tim.“

Rus, koji je igračku karijeru završio 2015. godine, nada se da igračima neće biti potrebno ubeđivanje da bi zaigrali za nacionalni tim.

Kada sam bio igrač, uvek sam želeo da igram za reprezentaciju. Jedino što je moglo da me spreči je povreda ili loša organizacija u savezu. Ukoliko bi igrači iz tog razloga odbili da se priključe timu, to je onda naš poraz“, smatra Kirilenko. 

Kirilenko očekuje da će reprezentacija njegove zemlje imati šanse da zaigra u Kini 2019. godine. Rusija se nalazi u grupi E sa Belgijom, Francuskom i timom koji će naknadno biti određen.

Biće ovo vrlo zanimljive dve godine. Moraćemo vredno da radimo, dobro da se pripremimo. Smatram da naš tim ima potencijala da bude na tom takmičenju. Tek smo na poečtku i vrlo sam uzbuđen zbog onoga što nas očekuje“, zaključio je Rus. 

Za razliku od prethodnog, finalni turnir, koji će se održati od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine, okupiće 32 tima. Pored domaćina Kine, učestvovaće još pet reprezentacija iz Afrike, sedam iz Amerike, sedam iz Azije i 12 iz Evrope.