"Srbija je vrlo jaka, ali Šved je najbolji u Evropi"

Reprezentacija 26. jun 201723:02 > 23:27
Podeli:
Christian Petersen, Getty Images Sport

Predsednik Košarkaškog saveza Rusije Andrej Kirilenko istakao je da je Aleksej Šved najbolji igrač u Evropi i ocenio da bi "zbornaja" na Eurobasketu mogla daleko da dogura.

Rusija je u grupi D u Istanbulu zajedno da Turskom, Srbijom, Letonijom, Belgijom i Velikom Britanijom.

„Imamo vrlo ozbiljne protivnike. Turska igra kod kuće, Srbija je vicešampion sveta i druga sa prethodnog Svetskog prvenstva, dok će Letonija doći u najjačem sastavu sa Kristapsom Porzingisom, Bertansom i momcima koji igraju po Evropi. Ipak, i naša ekipa je vrlo jaka. Po potencijalu mi smo sposobni da se borimo za medelju na Eurobasketu„, rekao je Kirilenko.

Nekadašnji NBA as ima ogromno poverenje u ruske igrače.

Imamo petoricu košarkaša koji su među najboljima u Evropi – Alekseja Šveda, Sergeja Karaševa, Vitalija Fridzona, Nikitu Kurbanova i Andreja Voronceviča. Trojica od njih petorice učestvovali su na Fajnal-foru Evrolige, a Šved je trenutno najbolji igrač Starog kontinenta. Plus Mozgov. Košarku, ipak, ne igraju imena ili potencijal“, kaže Kirilenko.

Rusija je 2007. godine bila prvak Evrope, a od raspada Sovjetskog Saveza srebro su osvojili 1993. i dve bronze 1997. i 2011.

Na prethodna dva Eurobasketa potpuno su podbacili, 2013. u Sloveniji zauzeli su 21. mesto, a dve godine kasnije u Francuskoj bili su 17.