Braća Gasol, Riki, Mirotić, Ljulj… Moćna NBA Španija

Reprezentacija 28. jun 201714:13 > 14:19
Podeli:
Andy Lyons/Getty Images

Selektor reprezentacije Španije Serđo Skariolo saopštio je spisak igrača za Evropsko prvenstvo, a sudeći po sastavu "furija" će biti favorit za odbranu titule.

Getty images/Christian Petersen

Jedanaestorica sigurnih na Eurobasketu su braća Pau i Mark Gasol, Riki Rubio, Serhio Rodrigez, Serhio Ljulj, Aleks Abrines, Fernando San Emeterio, braća Huanćo i Vili Ernangomez, Nikola Mirotić i Huan Karlos Navaro.

„Furija“ u sastavu ima osmoricu NBA igrača, a pripreme počinju 28. jula.

Poslednjeg putnika za kontinentalno prvenstvo Skariolo će izabrati između sledećih kandidata: Pau Ribas, Pjer Oriola, Žoan Sastre, Giljem Vives, Dani Diez, Ćavi Rabaseda, Alberto Abalde, Ilmane Diop, Viktor Arteaga, Kino Kolom, Alberto Diaz, Haime Fernandez, Ruden Guerero, NAćo Ljovet, Oriol Pauli i Sebas Sainz.

Pomenuti igrači će trenirati od 16. do 23. jula, a očekuje se da većina njih bude u nacionalnom timu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. Podsetimo, NBA ne priznaje takozvane FIBA prozore i košarkaši iz najjače lige sveta neće učestvovati u kvalifikacijama.

Dakle, Skariolo na EP neće moći da računa na Huana Manuela Kalderona (povukao se iz nacionalnog tima), Rudi Fernandez i Felipe Rejes su odlučili da ovo leto odmore, dok je Viktor Klaver povređen.

Španija će u Klužu u grupi C biti u grupi sa Hrvatskom, Rumunijom, Češkom, Crnom Gorom i Mađarskom.

Evropsko prvenstvo će biti održano od 31. avgusta do 17. septembra.