Garbahosa: Španija sada na nivou Jugoslavije i SSSR

Eurobasket 4. avg 201719:30 > 19:45
Podeli:
Harry How GettyImages

Nekada odlični krilni centar španske reprezentacije Horhe Garbahosa rekao je da dostignuća španskog nacionalnog tima u prethodnih 18 godina mogu da se porede sa „legendarnim“ selekcijama Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

Španija je u spomenutom periodu osvojila tri titule na Evrobasketima – 2009, 2011. i 2015. godine, a tri puta je bila drugoplasirana (1999, 2003. i 2007.), dok su 2013. godine bili trećeplasirani, a 2015. godine su igrali polufinale.

Nijedan tim nije bio uspešniji na kontinentalnom nivou od Španije u prethodne dve decenije, a 39-godišnji Garbahosa je svestan tog impresivnog niza:

Neverovatno je da smo od 1999. godine svaki put igrali polufinale, a podijum smo propustili samo u Beogradu“, rekao je nekada fantastični krilni centar za špansku Marku.

To je izvanredno. Mi imamo tendenciju da idealizujemo Jugoslaviju i Sovjetski Savez kada govorimo o njihovim reprezentacijama, ali naš državni tim nije ništa lošiji.“

Potom je Garbahosa upitan da li je Španija favorit i za još jedno zlatno odličje:

Veoma je teško, mnoštvo timova ima aspiracije ka medaljama. Međutim, ja sam optimista, to je u našoj prirodi. Mi smo pravi tim, naši igrači nikada ne odustaju.“

Nekadašnji as Benetona, Unikahe, Toronto Reptorsa, Himkija i Reala govorio je o tome kako će se budućnost Španije razvijati bez ikona poput Paua Gasola, Huana Karlosa Navara i Felipe Rejesa:

Treba da uživamo dok su još tu. U timu su i dalje četvorica igrača koji su osvojili zlato na Mundobasketu u Japanu 2006. godine. Tu su i dalje iskusni Riki Rubio, Serhio Ljulj, Nikola Mirotić i Serž Ibaka. Nažalost, nikada više neće biti igrača kao što su Navaro i Gasol i svima će biti žao jednom kada se povuku, ali svoju šansu spremno čeka generacija novih lidera koji će nadoknaditi njihov izostanak.“