EP U18: Crna Gora poslala Sloveniju u niži rang

Reprezentacija 6. avg 201717:37 > 17:42
Podeli:
Privatna arhiva

Košarkaška selekcija Crne Gore uzrasta do 18 godina pobedila je Sloveniju sa 73:61 u utakmici za 13 mesto na Evropskom prvenstvu u Bratislavi i obezbedila opstanak u diviziji A.

Cilj je ostvaren za crnogorske košarkaše, ali mnogo teže nego što se očekivalo i sa mnogo više drame.

Selekor Crne Gore, Nebojša Bogavac, koji je prošle godine stajao na pobedničkom postolju i radovao se plasmanu generacije U18 u elitno košarkaško društvo, sada je sa iste pozicije, sa drugačijim timom, slavio osvajanje 13. mesta kao medalju.

Prevagu na tasu Crne Gore doneli su Brnović sa 20, Simonović sa 13, i Cepić sa 11 poena. Kod Slovenaca bolji od ostalih bili su Klavžar sa 19 i Šuša sa 17 poena.

Posle generacija U20 koja je ostala u diviziji A, naredne godine će u eliti biti i generacija U18.

Privatna arhiva

Tek kada su bili priterani uza zid, momci iz Crne Gore pokazali su da znaju da znaju kako da se bore za dres sa državnim grbom. Prvo su pobedili Letoniju sa 66:55, a zatim i u meču odluke Sloveniju sa 73:61.

U niži rang se sele Slovenija, Slovačka i Letonija. Novi članovi elite su postali finalisti divizije B, Velika Britanija i Hrvatska, a poslednji putnik će biti poznat posle borbe za treće mesto u kojoj će snage odmeriti Estonija i Izrael.

Na meču protiv Slovenije sve je rešeno u prvom poluvremenu koje je Crna Gora dobila sa 42:27. U crnogorskom timu postojala je mala doza straha da ne dođe do opuštanja u nastavku, da puleni Nebojše Bogavca ne pomisle da je sve gotovo, ali to se nije desilo.

Crnu Goru do kraja leta pored učešća seniorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu, očekuje i smotra najboljih selekcija Starog kontinenta za kadete uzrasta do 16 godina. Domaćin tog turnira biće prestonica Crne Gore, Podgorica. Cilj za slekciju Crne Gore biće isti – opstanak u eliti.