Zvanično: Zvezdan Mitrović selektor Crne Gore

Reprezentacija 6. okt 201721:19 > 22:02
Podeli:
youtube printscreen

Novi selektor crnogorske košarkaške reprezentacije biće Zvezdan Mitrović. Ovu informaciju su nam zvanično potvrdili i iz KSCG.

Iako se u zvaničnom saopštenju sa današnje sednice čelnika Košarkaškog saveza ne pominje ime selektora, reprezentaciju Crne Gore će na Svetsko prvenstvo pokušati da odvede Zvezdan Mitrović u protekle dve sezone trener francuskog Monaka.

Podsećanja radi, Bogdan Tanjević je podneo ostavku posle Evropskog prvenstva i prihvatio ponudu da postane direktor svih selekcija Italije. Kao naslednika predložio je Duška Ivanovića i Dejana Radonjića.

Kako su nam potvrdili iz Saveza, obavljeni su razgovori sa Ivanovićem i Radonjićem, ali su pomenuti stručnjaci imali druge planove, koje su vezani za klupske obaveze što je bilo i očekivano.

Vremena za odluku nije bilo dugo jer kvalifikacije za Svetsko prvenstvo počinju u novembru. Odluka je doneta, novi selektor je Zvezdan Mitrović.

Prvu utakmicu Crna Gora igra 24. novembra sa Španijom u Podgorici. Pored Španije, Crna Gora je u grupi sa Belorusijom i Slovenijom.

Sitem takmičenja je takav da ima osam grupa po četiri ekipe. Tri prvoplasirane idu u drugu fazu, gde se formiraju četiri grupe po šest selekcija, bodovi se prenose, a tri prvoplasirane selekcije iz druge faze idu na Svetsko prvenstvo u Kinu. Ukupno 12 reprezentacija iz Evrope.

Mitrović ima 47 godina i ove sezone je proglašen za najboljeg trenera Francuske. Sa njim na čelu, Monako je osvojilo prvo mesto u regularnom toku francuske Pro A lige sa 30 pobeda i četiri poraza i zauzeo treće mesto u FIBA Ligi šampiona. Trenersko ime gradio je u Ukrajini. Vodio je Himik, Krivbasbasket, Budiveljnik i Azovmaš, a od marta 2015. je u Monaku. 

Mitrović će biti peti crnogorski selektor, nakon Duška Vujoševića, Dejana Radonjića, Luke Pavićevića i Bogdana Tanjevića.