Kvalifikacije za EP: Bosanke sigurne, Hrvatice poražene

Reprezentacija 11. nov 201719:49 > 19:58
Podeli:
Getty Images/Alex Grimm

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je tim Slovačke rezultatom 79:67, u okviru prvog kola grupe A kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019. godine. Košarkašice Hrvatske poražene su od Švedske rezultatom 57:54 i nalaze se na poslednjem mestu grupe H.

Košarkašice BiH tokom čitavog meča imale su prednost tokom čitavog meča, a prednost su uspele da održe tokom sve četiri deonice (21:16, 20:19, 14:16, 24:16) . Na kraju su zasluženo slavile, tek drugi put u poslednjih 10 mečeva.

U neizvesnijem susretu, Hrvatska je poražena od Švedske tri poena razlike. Skandinavke su od samog početka meča bile u prednosti, a Hrvatice nijednom nisu uspele da duže od jednog napada zadrže prednost.

Kuriozitet je je poslednja četvrtina te utakmice završena rezultatom 8:8.

BiH je u grupi sa Crnom Gorom, Islandom i spomenutom Slovačkom, dok je Hrvatska sa Makedonijom, Italijom i spomenutom Švedskom.

Slovenija je imala samo lakši trening protiv Rumunije. Krajnji rezultat duela koji je igran u Rumuniji 80:59 najbolje ilustruje dešavanja na parketu. Pitanje pobednika se nije postavljalo ni jednog trenutka a najefikasnije u selekciji Slovenije bile su Lisec sa 26, Amerikanka Evans sa 15 poena koliko je postigla i Barič. S druge strane, kod prilično slabe Rumunije nešto više su pokazale Amerikanka Voker sa 17 i Marganijen sa 10 poena.

Makedonija je na svom terenu dočekala Italiju i izgubila kao što se i očekivalo sa 61:52. Makedonske su pružile snažan otpor favoritu, ali je kvalitet ipak isplivao na površinu. Italiju su neprijaznog iznenađenje spasile Činili sa 12, Sotana sa 11 i Andrea sa 10 poena. S druge strane, veoma dobru partiju u sastavu Makedonije prikazale su Amerikanka Givens sa 22, odnosno Mitrašinović sa 14 i Kmetovska sa 10 poena.