Đorđević pred Gruziju i Nemačku: Teški mečevi pred nama

Reprezentacija 28. jun 201810:19 > 10:25
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Košarkaši Srbije u petak od 17 časova igraju protiv Gruzije u prvom meču trećeg "prozora" kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine.

Srpski košarkaši su završili pripreme i sada su na redu dva meča. Nakon duela sa Gruzijom u petak u Tbilisiju, u Novom Sadu će reprezentacija biti domaćin Nemačkoj u ponedeljak (20 časova) čime će biti završeno takmičenje uGrupi G.

Aleksandar Đorđević na ova dva meča neće moći da računa na neke od igrača koji bi svakako imali mesto u državnom timu. Tu se pre svega misli na Miloša Teodosića, Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu, Nikolu Jokića, Miroslava Raduljicu, Milana Mačvana, Nikolu Kalinića, Stefana Jovića, Marka Gudurića. U njihovom odsustvu kao lideri tima trebalo bi da se izdvoje Nemanja Nedović, Marko Simonović, Vasilije Micić, Dragan Milosavljević, Stevan Jelovac, Nikola Milutinov i Boban Marjanović.

„Hvala svima u Futogu gde smo odigali dve prijateljske utakmice sa Iranom koje su se pokazale kao pun pogodak jer su igrači bili na različitim nivoima forme. U zavisnosti od datuma kada su igrači završavali svoje klupske sezone, mi smo pokušavali da ih sve dovedemo na jedan nivo. Naravno, teško je da se posle plej of utakmica i različitih individualnih zahteva igrači ponovo mentalno uključe“, rekao je Đorđević u Novom Sadu na konferenciji za medije i najavio da mečeve protiv Gruzij ei Nemačke tretira kao „najvažnije“.

fiba.basketball

„Naš moto je da je sledeći meč uvek najvažniji. Tako prilazimo i ovim mečevima. Pre svega utakmici u Gruziji. Tako razmišljamo zbog sastava koji ćemo uspeti da složimo, a onda i zbog protivnika koji kroz našu utakmicu i meč sa Austrijom hoće u drugu fazu. Kvalifikacije su specifične, nova formula, svi pričamo o tome koliko to (ne) odgovara. Jedna od dobrih stvari je što možemo da proverimo neke od igrača i da ih upoznamo sa sistemom rada i zahtevima u našoj maloj grupi“, rekao je Đorđević.

Selektor je izrazio zadovoljstvo zalaganjem svih igrača, bez obzira na staž u reprezentaciji, a potom „skenirao“ protivnike.

„Očekuju nas teške utakmice. Šengelija je čovek koji ima izuzetnu sezonu iza sebe, kao i ostali njihovi igrači, dok Nemačka dolazi sa velikim entuzijazmom i poletom, nedostaje im samo Tajs iz Bostona. Sa moje strane postoji žal što ne možemo da obezbedimo da svi naši najbolji igrači budu na terenu, ali oni koji mogu i hoće, to su 12 najboljih koji će izaći na teren“, ocenio je slektor.

Pored gore pomenute sedmorke, na put će krenuti Gagić, Peno, Dobrić, Avramović, Đoković, Todorović i Jovanović.

Dejan Davidovac je otpao zbog povrede, a nakon povrede na treningu u utorak, nije potpuno spreman ni Stevan Jelovac.

fiba.basketball

„Nadam se da će Jelovac biti u sastavu. Imao je terapije odmah sinoć, videćemo kako je danas. On je u ovom trenutku izuzetno bitan za nas, jer je igrač koji na ‘četvorci’ može da odgovori Šengeliji, Benzingu, koji su dominantni u protivničkim reprezentacijama. Gagić ima povredu skočnog zgloba, nije odradio trening posle toga, Milutinov ima manji problem. To su neke hronične povrede, koje se jednostavno pojavljuju“, izvestio je Đorđević o zdravstvenom stanju igrača.

Marjanović se, po dogovoru, pridružio „orlovima“ u ponedeljak.

„Fale mu utakmice. Imao je specifičnu ulogu i sezonu u NBA, tako da ne verujem da je u maksimalnoj formi, ali verujem da će dati sve od sebe. Odradio je nekoliko treninga, fizički je na zavidnom nivou, samo je forma pod znakom pitanja“, kaže selektor državnog tima Srbije.

Nikole Milutinova tri godine nije bilo u reprezentaciji.

„Ima mnogo volje da se vrati. Znate da je 2015. bio poveden na Evropsko prvenstvo kako bi osetio atmosferu velikog turnira. Sigurno će nam biti od velike pomoći. Pauzirao je pred plej-of, ali u dobroj je formi, igrao je protiv Irana. Nastup u Novom Sadu biće mu dodatni vetar u leđa“, naglasio je Aleksandar Đorđević.