SP U17: Crna Gora dobila triler protiv Egipta

Reprezentacija 3. jul 201823:42 > 23:45
fiba.basketball

Kadetska reprezentacija Crne Gore uspela je posle velike borbe, dramatične završnice i dodatnih pet minuta da pobedi Egipat sa 77:67 (64:64). Tim trijumfom izabranici Mladena Ostojića su osvojili drugo mesto u grupi, pa će u osmini finala gotovo sigurno igrati sa domaćinom šampionata Argentinom.

Crna Gora je dobro počela utakmicu, a posle prve deonice vodila je sa 11:5 i delovalo je da sigurnim koracima ide ka novom trijumfu na Svetskom šampionatu.

Međutim, u drugoj deonici izabranici Mladena Ostojića su potpuno stali. Tačnije rečeno dozvolili su Egipćanima da nemetnu igru po principu trči i šutiraj i kazna je bila prilično oštra. Egipat je ovaj period igre dobio sa 31:15, stekao je prednost koju je ljubomorno čuvao sve do same završnice meča.

Aktuelni vicešampioni Evrope se nisu predavali, strpljivo su smanjivali deficit i na nešto više od 60 sekundi pre kraja uspeli su da se vrate u meč. Poenima Jovana Kljajića smanjili su na 61:62. Jasno je bilo da sledi triler završnica.

Momen Hasan je na 19 sekundi pre kraja mirno pogodio dva penala za 64:61, a selektor Crne Gore zatražio tajm-aut kako bi osmislio akciju za tri poena i dodatnih pet minuta. Akcije je izvedene besprekorno, a Jovan Kljajić je pogodio za 64:64. Crna Gora je stekla psihološku prednost koja je bila presudna u produžetku. Izabranici Mladena Ostojića su u dodatnih pet minuta slavili sa 13:3.

CRNA GORA: Kljajević 5, Kljajić 12, Pajović, Tomašević 17, Vujisić 6, Bojičić, Bošković, Karamanga 4, Marinović 10, Okijević, Vlahović 15, Živanović 2.

S obzirom da Francuska i Hrvatska nisu imali nikakvih problema u duelu sa Argentinom, koja će gotovo sigurno pobediti Filipine, Crna Gora ima razloga da se nada plasmanu u četvrtfinale. Pobeda nad Egiptom će sigurno mnogo značiti izabranicima Mladena Ostojića.

Francuska je inače bila bolja od Hrvatske rezutlatom 79:51, a u tom meču je Malkom Kazalon imao 17 poena. Hrvate je sa 11 predvodio Ivan Gulin. Hrvatska je u grupi D druga, a Francuska prva tako da Francuzi idu na Novozelanđane u osmini finala, dok Hrvati idu na Egipćane.