SP U17: Srbija deseta, Hrvatska bolja od Crne Gore

Reprezentacija 9. jul 20180:30 > 0:34
Podeli:
fiba.basketball

Kadetska košarkaška reprezentacija Crne Gore zauzela je osmo mesto na Svetskom šampionatu pošto je u direktnom duelu poražena od Hrvatske sa 74:66, dok je Srbija zauzela deseto mesto jer je neočekivano izgubila od Dominikanske Republike sa 82:77.

Dominikanska Republika je slavila protiv Srbije u borbi za deveto mesto – 82:77. Pitanje pobednika je rešeno u poslednjoj deonici koju je  Srbija izgubila sa 20:11. Prevagu na tasu Dominikanske Republike doneli su David Garsija sa 24 poena i 14 skokova i Klaudio Beroa sa 14 poena. Kod Srbije bolji od ostalih bili su Aleksa Marković sa 23 i Aleksej Pokuševski sa 16 poena.

Podsećanja radi Srbiju je u osmini finala zaustavila selekcija Turske koja je na kraju Svetskog šampionata osvojila odlično peto mesto, pobedom nad Australijom – 81:77.

Crna Gora i Hrvatska nisu uspele da stignu do polufinala. Crnogorce je zaustavio Portoriko, a od Hrvata su bolji bili Amerikanci. Pomenute selekcije iz regiona poražene su i u razigravanje od 5. do 8. mesta. Crna Gora od Turske, a Hrvatska od Australije, pa je veliki derbi vođen za mesto broj sedam.

Većim delom prvog poluvremena vodila se ravnopravna borba. Obe selekcije su mnogo grešile, bilo je evidetno da im nedostaje svežine i koncentracije. U samoj završnici ovog perioda igre Crna Gora je uspela da stekne prednost od pet poena – 36:31.

U nastavku meča Hrvatska je bila daleko bolji rival. Uspela je da kazni sve greške izabranika Mladena Ostojića i pobegne u završnici treće deonice na 61:47 što se pokazalo dovoljnim da se meč mirno privede kraju.

Najzapaženiji u sastavu Hrvatske bili su Roko Prkačin sa 21 i Matej Bošnjak sa 17 poena. Kod Crne Gore raspoloženi za igru u napadu bili su Bojan Tomašević sa 22 i Jovan Kljajić sa 15 poena.