Popović za SK: Da smo bili kompletni…

Reprezentacija 20. jul. 201813:12 > 13:16
Podeli:
fiba.basketball

Košarkaši Crne Gore, generacija U20, ostvarila je cilj. Opstanak u elitnom društvu je ostvaren pobedom nad Rumunijom i sada sledi razigravanje od 9. do 12. mesta, koje i nema toliko veliki rezultatski značaj.

  Selektor i ekipa koja je došla na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta je zadovoljna ostvarenim, ali su osećanja malo pomešana. Ostao je utisak da je Crna Gora mogla više.

Ostavili smo srce na parketu u svakom meču. Tako će biti i do kraja Evropskog šampionata o čijem kvalitetu dovoljno govori podatak da nam je prvi rival u razigravanju od 9. do 12. mesta selekcija Litvanije koja je slovila za jednog od favorita kada je reč o osvajanju medalja. Mi smo primarni cilj ostvarili. Obezbedili smo generaciji koja dolazi da se narednog leta takmiči u elitnoj diviziji, ali je ipak ostao mali žal, jer smo mogli više“, rekao je kapiten Crne Gore i uz Marka Simonovića daleko najbolji igrač Miloš Popović.

Prvo je velika šteta što nismo došli u Nemačku u najjačem sastavu. Desetak igrača sa prvobitnog spisak nije bio na raspolaganju selektoru Dušanu Dubljeviću. Uz to, jedan od lidera tima Milić Starovlah je igrao sa povređenim kolenom i na svoju odgovornost. Mogli smo više u osmini finala protiv Francuske, mada se na osnovu krajnjeg rezultata to ne bi moglo reći. Međutim, bili smo ravnopravan rival u prvom poluvremenu, pali u drugom, odnosno odigrali najgori ofanzivni meč od kako smo se okupili. Što bi se žargonski reklo, nismo mogli bunar da pogodimo sa distance, a Francuzi su to znali da kazne, stignu do četvrtfinala u kome su iznenadili Srbiju. Iskreno, ja sam očekivao da će se za zlatnu medalju boriti Hrvatska i Srbija jer su na Evropskom šampionatu pokazali najviše. Ali sistem takmičenja je takav da je jedan slab dan dovoljan da ostaneš bez prilike da se boriš za medalju. To se desilo Srbiji koja je bez ikakve dileme kvalitetnija selekcija od Francuske“, dodaje Popović. 

Što se mlađih selekcija Crne Gore tiče za sada sve ide po planu. Kadetska selekcija je pod komandom Mladena Ostojića osvojila osmo mesto na Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina, a generacija U20 je obezbedila opstanak u elitnom društvu.

Primarni cilj je ostao, ali i pomalo opor ukus u ustima uz dilemu, šta bi zaista uradila Crna Gora da je u kompletnom sastavu i bez povređenih igrača stigla na Evropsko prvenstvo.