U18: Srbija dobila triler protiv Crne Gore

Reprezentacija 31. jul 201814:45 > 15:23
Podeli:
fiba.basketball

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije uspela je posle triler završnice i dodatnih pet minuta da pobedi Crnu Goru sa 97:95 (84:84) u trećem kolu grupne faze na Evropskom prvenstvu U18 u Letoniji.

Prevagu na tasu Srbije doneli su Marko Pecarski sa 28 poena i devet skokova, Filip Petrušev sa 21 poenom i Zoran Paunović sa 18 poena. Ogroman doprinos dao je Altin Islamović koji je postigao 12 poena, uključujući i trojku kojom je Srbija stigla do produžetka.

Kod Crne Gore bolji od ostalih u meču koji su kao i protiv Litvanije bili su Bojan Tomašević sa 23, odnosno Igor Drobnjak i Jovan Kljajić sa po 19 poena.

Crna Gora je bolje otvorila meč. Odbrana je funkcionisala jako dobro, Srbija nije uspevala da nađe put do poena, pa je na semaforu u samoj završnici ovog perioda igre pisalo 25:16 za selekciju koju vodi Boško Radović. Pokušavali su izabranici Aleksandra Bućana da uhvate priključak, ali osim Marka Pecarskog, Srbija nije mala raspoloženog igrača u fazi napada.

S druge strane, Crnogorci kojima je ovaj duel bio mnogo važniji i bitniji kako bi izbegli Španiju u osmini finala, delovali su daleko agresivnije i motivisanije. Predvođeni Tomaševićem i Kljajićem na veliki odmor su otišli sa viškom od deset poena – 49:39.

Odmor je prijao juniorima Srbije koji su većim delom treće deonice bili bolji rival. Strpljivo su stizali prednost koju je Crna Gora stekla u prvom poluvremenu, stigli do minus tri, a mogli su i više. Međutim, u samoj završnici Crnogorci su uspeli da odbiju nalet Srbije, pa su uoči poslednje deonice bili bliži pobedi jer je na semaforu pisalo 68:61.

Crna Gora je u režiji Kljajića, Drobnjaka i Žižića ponovo bila na plus deset sredinom poslednjeg kvartala 74:64. Srbija se nije predavala, uspela je stigne do 75:78, ali je onda usledila trojka Drobnjaka, nedugo zatim i dva poena Tomaševića i Crna Gora je uspela da pobegne. Ipak, Srbija je stigla do prilike da izbori produžetak i iskoristila je. Islamović je pogodio za 84:84.

Psihološka prednost je bila na strani Srbije jer je Crna Gora vodila tokom čitavog meča. Ko zna šta je prolazilo kroz glavu izabranicima Boška Radovića koji su imali plus sedam protiv Litvanije na nešto više od minut pre kraja pa izgubili, imali su i plus šest na nešto više od minut pre kraja i protiv Srbije.

Ipak, usledila je dramatična završnica. Petrušev je pogodio za 97:95, a poslednji napad Crne Gore nije uspeo da realizuje Drobnjak.

Grčka je pobedila Hrvatsku sa 76:67 i osvojila prvo mesto u grupi. Hrvatskoj ostaje da sačeka epilog duela između Letonije i Italije, da vidi koje je mesto zauzela i ko će joj biti rival u osmini finala. Potencijalni protivnici su Francuska, Rusija, Nemačka i Turska.