EP U18: Crna Gora šokirala Španiju, Srbija na Nemačku

Reprezentacija 1. avg 201821:54 > 22:03
Podeli:
fiba.basketball

Juniorska reprezentacija Crne Gore pobedila je Španiju u osmini finala Evropskog šampionata sa 83:78, ostvarila primarni cilj, a to je opstanak u elitnom društvu i sada rasterećeno može da se upusti u borbu za medalju.

Crna Gora će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske, a rivala je saznala i Srbija koja će na megdan selekciji Nemačke. Ulogu junaka u timu Crne Gore protiv velikog favorita Španije prigrabili su Pavle Titić sa 19, Nikola Žižić sa 18, Jovan Kljajić sa 17 i Bojan Tomašević sa 14 poena. Španiju su od poraza pokušali da spasu Kuevas sa 18 i Para sa 17 poena.

Crna Gora nije dobro počela meč. Španija je uspela da nemetne igru po principu trči i šutiraj, brzo stekla prednost od desetak poena i delovalo je da izabranici Boška Radovića posle dva neverovatna poraza od Litvanije i Srbije ne mogu da se vrate u meč.

Međutim, slika se promenila u drugoj deonici, pa je Crna Gora na odmor otišla sa prihvatljivim minusom od pet poena – 34:29 i nadom da će im se baš protiv Španije vratiti za prethodno pomenute poraze iz grupne faze, kada su za 60 sekundi prokockali sedam poena protiv Litvanije i šest protiv Srbije.

Delovalo je tokom treće deonice da će tako i biti. Crna Gore je preokrenula rezultat igrala odlično kako u odbrani, tako i u napadu, pa je na deset minuta pre kraja na semaforu pisalo 58:54 za Crnu Goru. Sredinom poslednje deonice, Crna Gora je posle trojki Kljajića i Tomaševića pobegla na 68:60, ali niko se nije radovao ni pomišljao na to, naročito posle dešavanja na utakmicama sa Litvanijom i Srbijom.

Na 60 sekundi pre kraja posle dve maestralna partiture Titića na semaforu je pisalo 74:68. Može li Crna Gora da izdrži? Može li da se ponovi novi poraz, treći isti u nizu? Ipak ne. Izabranici Boška Radovića su naučili lekciju pa će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske.

Rival Srbiji u četvrtfinalu biće Nemačka koja je nadigrala Hrvatsku sa 73:60.

Nemci su Hrvate slomili u drugom poluvremenu, a najefikasniji u sastavu Nemačke bili su Meredit sa 11 i Matišek sa 10 poena. Kod Hrvatske, bolji od ostalih bili su Filip Vujičić sa 15 i Jan Polokaj sa 13 poena. Hrvatska će se boriti za plasman o 9. do 16. mesta, a prvi rival je selekcija Ukrajine.

Bosna i Hercegovina nije imala nikakvih šansi protiv Litvanije u osmini finala o čemu govori i krajnji rezultat meča 104:71. Prevagu na tasu Litvanaca doneli su Urbanivičijus sa 18 i Venskus sa 13 poena. Kod BiH bolji od ostalih bili su Vojin Ilić sa 20 i Armin Hrstić sa 15 poena. Litvanija nastavlja borbu za medalju, a BiH će protiv Italije imati prvu meč loptu za opstanak u elitnom društvu.

OSMINA FINALA: Letonija – Turska 62:61, Finska – Velika Britanija 73:77, Rusija – Italija 79:66, Litvanija – Bosna i Hercegocina 104:71, Grčka – Francuska 81:86, Španija – Crna Gora 78:83, Nemačka – Hrvatska 73:60.

ČETRTFINALE: Letonija – Velika Britanija, Rusija – Litvanija, Francuska – Crna Gora, Srbija – Nemačka.