Srbija na Kritu: Prekobrojni Avramović i Luković

Reprezentacija 13. sep 20189:06 > 13:42
Podeli:
Boris Streubel/Getty Images for Laureus

Košarkaši Srbije od 20 sati igraju sa Grčkom u meču prvog kola drugog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godini.

Bodovi su se prenosili iz prve faze u kojoj je Srbija doživela dva poraza, pa je treća na tabeli sa skorom 4-2, dok prvo mesto dele Grčka i Nemačka sa maksimalnim skorom.

Prva tri tima proći će na Svetsko prvenstvo, a trenutno su ispod crte Izrael (skor 3-3), Gruzija i Estonija (skor 2-4).

„Očekuje nas možda i najznačajnija utakmica u kvalifikacijama. Svi smo spremni. Grčka igra samo bez Adetokumba, dok smo mi bez nekoliko nosilaca ovog tima. Ipak, ne bežimo od uloge favorita. Idemo da pobedimo kako bi nam u novembarskom prozoru bilo lakše“, poručio je Nemanja Bjelica pred okršaj na Kritu.

Selektor Aleksanar Đorđević kaže da Orlove čeka veoma težak protivnik.

“Najveća opasnost preti od njihovog iskustva i dugogodišnjeg zajedničkog igranja. Vraćaju se na Krit, na to moramo da budemo spremni. Burusis igra sa velikim iskustvom, dok su tu atleticizam Adetokumba i Mitroglua koji je novo ime u reprezentaciji. Dosta atipično igraju. Tu su Printezis, Mancaris, Kalates, Slukas, Papapetru, Papanikolau… Sve igrači sa evroligaškim iskustvom i dugogodišnjim igranjem u istom timu. To je reprezentacija koja ima karakter, svake godine dolazi do završnica takmičenja. Sada igraju rasterećeno, imaju 6-0 iz prethodne grupe“, ističe selektor i osvrće se na svoj tim:

“Svi su izuzetno željni, mnogi igrači dugo nisu imali ni utakmice, posebno oni koji dolaze iz NBA lige. Čak je i Nikola Kalinić poslednji meč igrao 18. aprila. Različit je stepen spremnosti svih igrača, to je evidentno. Ovde smo probali da ih dovedemo na sličan nivo forme, jer je nemoguće da budu na istom. Ali, svi su u istim problemima“.

Prekobrojni za duel na Kritu su Uroš Luković i Aleksa Avramović, pa će u protokolu biti Stefan Jović, Vasilije Micić, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Marko Simonović, Nikola Kalinić, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić, Stevan Jelovac, Nikola Milutinov i Miroslav Raduljica.

Posle Grčke, Srbija u nedelju od 20.15 igra sa Estonijom u Beogradu, u hali Pionir.