Iniges: Verovali smo da možemo, zato samo na EP

Reprezentacija 22. nov. 201815:36 > 15:38
Podeli:
fiba.basketball

Košarkašice Crne Gore uspele su da ostvare veliki uspeh. Izborile su plasman na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Srbiji i Letoniji. Malo je bilo onih koji su verovali u takav epilog uoči poslednja dva kola.

  Selektor Roberto Iniges, nije mogao da računa na jednu od najboljih košarkašica planete Jelenu Dubljević, a Crna Gora je morala da ostvari jednu pobedu na gostovanjima Bosni i Hercegovini, odnosno Slovačkoj. Posle ubedljivog poraza u Sarajevu (83:68), Crna Gora je već bila otpisana. Verovatno niko osim devojaka i selektora Inigesa nije verovao da se u Ružemberoku može stići do pobede koja je bila jedina opcija na putu ka šampionatu Evrope.

Posle izjednačene igre u prvom poluvremenu, u režiji Glori Džonson, uz sjajnu igru u odbrani, Crna Gora je uspela da se odlepi, stekne dvocifrenu prednost, a zatim mirno privede meč kraju, mirno stigne do smotre najboljih selekcija Starog kontinenta – 82:68.

„Da nismo verovali da možemo da pobedimo Slovačku i izborimo plasman na Evropsko prvenstvo, sigurno to ne bi smo ni ostvarili. Devojke su bile svesne da protiv Bosne i Hercegovine nisu bile na visini zadatka kada je odbrana u pitanju. Pričali smo pred meč sa Slovačkom, dogovorili se da pružimo maksimum u odbrani, uvereni da tu leži ključ uspeha. Tako je i bilo“, rekao je Iniges i nastavio:
„Dobrom odbranom uspeli smo sa se vratimo u meč posle boljeg starta Slovačke. Dobrom odbranom smo došli do željenog samopouzdanja, devojke su namestile ruku u nastavku meča i sve je krenulo da ide u pravcu kojim smo želeli. Ponavljam još jednom odbrana i vera da možemo do pobede su bili ključni na putu ka uspehu“.

Crna Gora će drugi put uzastopno igrati na Evropskom šampionatu. Selektor Iniges naravno nije želeo da priča o ambicijama državnog tima na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, ali je naglasio da je učešće na prethodnom šampionatu Evrope uz iskustvo koje je izuzetno mlada ekipa stekla tokom kvalifikacija od neprocenjivog značaja.

“Presrećan sam zbog ovog rezultata. Mlade košarkašice su dosta učinile u ovom kvalifikacionom prozoru. Ono što je sada bitno je da ne polete, nego da ih ostvareni uspeh motiviše za još jači rad kako u klubovima tako i induvidualno. Moraju da napreduju iz dana u dan, a prostora za napredak ima mnogo u svim segmentima. Ono što me posebno raduje i što će definitvno biti najjači adut Crne Gore na Evropskom šampionatu je sjajna hemija i neverovatna pozitvna energija koja je krasila državni tim od početka do kraja kvalifikacija. Devojke su se međusobno bodrile, verovale jedna u drugu i na kraju su zasluženo slavile veliku pobedu u Slovačkoj, veliki uspeh”, naglasio je Roberto Iniges.

Do Evropskog šampionata je ostalo još mnogo. Međutim, na osnovu prikazanog protiv Slovačke u meču koji je nosio prefiks biti ili ne biti, bez Jelene Dubljević, Crna Gora je pokazala da je kadra da parira najboljim selekcijama Evrope. Sada ostaje da nastave sa radom, kako je to rekao Iniges, da očuvaju pozitvnu energiju i da se nadaju da će na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta koju zajedno organizuju Srbija i Letonija krenuti u kompletnom sastavu.

Završcima šampionata Evrope igra se u Srbiji. Izvesno je da će cilj Crne Gore ukoliko se ispune prethodno spomenuti uslovi biti plasman u nokaut fazu, a staro je pravilo da je u nokaut fazi sve moguće.