Iran, Japan, Jordan i Filipini na Svetskom prvenstvu!

Reprezentacija 24. feb. 201918:31 > 18:36
Podeli:
fiba.basketball

Okončane su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kini u austroazijskoj grupi, a plasman na turnir koji će se igrati od 31. avgusta obezbedile su selekcije Irana, Jordana i Filipina.

Domaćin šampionata, Kina završila je kvalifikacije na četvrtom mestu, ali će u svakom slučaju igrati na prvenstvu koje organizuju. U poslednjem meču kvalifikacija Kinezi su bili bolji od Sirije ubedljivo 90:59, a košarkaš Hjuston Roketsa Žu Ći dominirao je sa 32 poena i 10 skokova.

Selektor Sirije je srpski stručnjak Veselin Matić.

Iran je obezbedio plasman u Kinu pobedom nad Australijom u Teheranu 85:74 i obezbedio treće mesto u grupi F. Mohamad Džamšidi imao je 25 poena, dok je u reprezentaciji Australije Mič Krik imao 20 poena. Centar Partizana Džok Lendejl nije bio u sastavu tima.

Jordan je pobedio Novi Zeland 86:80 i plasirao se na Svetsko prvenstvo, a najbolji u ekipi sa Bliskog istoka bio je Dar Taker sa 25 poena. Nekadašnji igrač Mega Leksa Kori Vebster imao je 25 poena za poraženu ekipu.

Filipini su bili bolji od Kazahstana 93:75 u gostima, pa će Ostrvljani kao najbolja četvrtoplasirana selekcija ići u Kinu. Po običaju, najbolji u filipinskoj selekciji bio je nekadašnji NBA igrač Andrej Bleč sa 41 poenom, a dodao je uz to i 13 skokova. Entoni Klemons je za Kazake imao 27 poena.

U ostalim mečevima dana Južna Koreja je bila bolja od Libana 84:72, a Japan je savladao Katar u gostima 96:48. Japan je takođe obezbedio plasman na prvo Svetsko prvenstvo od 2006. godine kada su bili domaćini Mundobasketa. Najbolji u japanskoj selekciji bio je Nikolas Fazekaš sa 20 poena.