Još tri mesta za Mundobasket u Kini

Reprezentacija 25. feb. 20192:44 > 3:11
Podeli:
fiba.basketball

U nedelju je još sedam reprezentacija obezbedilo učešće na Svetskom prvenstvu u Kini, dok će u ponedeljak i utorak po srednjoevropskom vremenu biti odigrani i poslednji mečevi u kvalifikacijama za Mundobasket.

Do sada se na šampionat u Kini, koji će se igrati od 31. avgusta do 15. septembra, kvalifikovalo 29 državnih timova, a ostala su još tri upražnjena mesta. 

Jedno mesto je ostalo u evropskim, a dva u američkim kvalifikacijama. Za njih će se boriti pet reprezentacija. 

Iz Evrope će na Mundobasket još Crna Gora ili Letonija, ali su Crnogorci u boljoj poziciji jer im pred meč u Podgorici (SK1 – 19,00 ponedeljak) odgovara pobeda, ali i poraz sa ne više od osam poena razlike.

U američkim kvalifikacijama se za dva mesta na SP bore Portoriko, Urugvaj i Dominikanska Republika. 

U grupi E će Portoriko i Urugvaj u direktnom duelu odlučiti ko će kao trećeplasirani iza Argentine i SAD na SP, dok će poraženi iz ovog meča u poredak četvrtoplasiranih gde je već Dominikanska Republika. 

Portoriko će na SP ako pobedi Urugvaj, ali i ako izgubi, uz poraz Dominikanske Republike od Brazila i bolju koš-razliku. 

Urugvaj može na planetarnu smotru samo ako pobedi Portoriko, a Dominikanska Republika ako savlada Brazil, ili ako izgubi od Brazila, ali ako Portoriko pobedi Urugvaj ili ako izgubi od Brazila, Urugvaj nadigra Portoriko, ali ako ima bolju koš-razliku od Portorika. Odlučujuće mečeve iz američkih kvalifikacija pratite na kanalima Sport Kluba. 

Osim domaćina Kine na SP su se plasirali Angola, Obala Slonovače, Nigerija, Senegal, Tunis, Argentina, Brazil, Kanada, SAD, Venecuela, Australija, Iran, Japan, Jordan, Južna Koreja, Novi Zeland, Filipini, Češka, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Litvanija, Poljska, Rusija, Srbija, Španija i Turska.