Tanjević za N1: Dončić i Jokić ispred svih

Podeli:
N1

Legendarni trener Bogdan Tanjević rekao je gostujući u emisiji „Pressing“ televizije N1 da je trenirao odlične igrače i da bi mu lakše bilo da nabroji 50 najboljih svih vremena, nego svoju najbolju petorku.

Tanjević se tom prilikom dotakao mnogih tema – od predstojećeg ulaska u Kuću slavnih, najboljih igrača sa ovih prostora, do toga zašto nikada nije bio selektor Bosne i Hercegovine.

Tokom duge karijere, Tanjević je, između ostalih, vodio Bosnu, Olimpiju iz Milana, Budućnost, Asvel, Virtus i Fenerbahče, kao i reprezentacije Jugoslavije, Italije, Turske i Crne Gore. Trenutno je direktor mlađih reprezentativnih selekcija Italije.

Trenirao sam strašne igrače. Lakše bi mi bilo da nabrojim 50 najboljih igrača svih vremena. Izdvajam uvek Mirzu (Delibašića) zbog njegove ljubavi, najznačajniji je član kluba. Bez njega ne bismo bili prvaci Evrope. Možda bismo bili državni prvaci, ali on nam je to poklonio. Došao je kod nas umesto da ode u Partizan. Tu su Bodiroga, Fućka, Dino Menegin – najveći igrač Italije. Trenirao sam i Krešu Ćosića, on je meni najvažnija ličnost i kao igrač i kao trener u evropskoj košarci. Delipagić, Kičanović…“, rekao je Tanjević.

Na pitanje ko su trenutno najbolji košarkaši sa ovih prostora, Tanjević je odgovorio:

Trenutno su mladi Dončić i Jokić najbolji. Jusuf (Nurkić) je tu vrlo blizu, on je treći“.

Pomenuti Nurkić je pre nekoliko dana doživeo težak prelom noge, a Tanjević smatra da ga to neće koštati u nastavku karijere.

On je junak pravi, nema straha na terenu. Portland je doveo do ozbiljne ekipe i mislim da će to prevazići“, naglasio je Tanjević.

Poslednjih godina je više puta rekao zbogom trenerskom poslu, pa je sada pitanje da li je to „zbogom“ koje je rekao pre nekoliko meseci konačno.

Našalio sam se da su mi ovo zvanje u Kući slavnih dali samo da me se oslobode, da se ne pojavim opet uz aut liniju“, istakao je iskusni trener.

Bio je selektor Jugoslavije, Italije, Turske i Crne Gore, ali Bosne i Hercegovine nije nikada. Na pitanje da li su ga zvali da preuzme tu funkciju, odgovorio je:

Ja sam ovde kao kod kuće, na neki način sufliram, pitaju me… Desilo se to kada su angažovali super trenere, kao što su Duško Ivanović i Duško Vujošević, da sam u to vreme neočekivano bio trener Crne Gore. Mene su zamolili da radim godinu dana i vodim ekipu na takozvane Olimpijske igre malih zemalja. Crna Gora je to osvojila i ja sam se opet ‚zapalio‘. Oni su mi rekli: ‚Da li bi ti ovo ozbiljno uzeo‘. I nakon toga je stvarno kraj, ne mogu više“.

Pogledajte kompletno gostovanje Tanjevića u emisiji „Pressing“.