Ponos Afrike: Kad su Udoka, Eze i Avodžobi pobedili SCG

Podeli:
Getty Images/Koichi Kamoshida

Na predstojećem Svetskom šampionatu u Kini Afrika će imati pet predstavnika (Nigerija, Obala Slonovače, Tunis, Angola, Senegal), a na zvaničnom sajtu FIBA podsetili su se tri najveća iznenađenja koje su priredili timovi sa crnog kontinenta.

Na prvom mestu je sufar Nigerije i Srbije i Crne Gore. Bio je to duel prvog kola u kojem su Nigerijci slavili sa 82:75 na krilima sjajnog Imea Udoke sa 18 poena, 7 skokova i 5 asistencija.

Udoka je tada igrao u NBA, najveću podršku pružio mu je Bendžamin Eze, tada igrač Montepaskija i dugogodišnji evroligaški košarkaš, sa 15 poena, a u ekipi su bili i dvojica igrača koji su igrali za beogradske večite – Tundži Avodžobi i Džoš Akojon.

Povezano

Na drugoj strani u timu Dragana Šakote najefikasniji su bili Igor Rakočević sa 20 poena i Raičević i Aškrabić sa po 9. Ta ekipa potom je ispala od Španije u osmini finala, a njeni članovi još su bili Miličić, Bojan Popović, povređeni Branko Jorović, zatim Avdalović, Mile Ilić, Tripković, Goran Nikolić, Marko Marinović i Kosta Perović.

Nigerija je na jednu loptu izgubila od Nemačke (78:77) u osmini finala.

Na drugom mestu jeste sudar Angole i Australije 2014. godine u Španiji. Tada je jedanestostruki šampion Afrike imao problema sa povredama, nije igrao Karlos Moraiš, ali je pobedio Australiju 91:83 u poslednjem meču grupe.

Janik Moreira tada je odigrao meč karijere sa 38 poena i 15 skokova, a on će se suprostaviti i Srbiji u Kini u septembru. Tako je srušio australijski tim sa Egzumom, Delavedovom, Brokofom, Džavaijem, Motumom…

Na trećem mestu je meč takođe sa tog šampionata 2014. godine, kada je Senegal pobedio Hrvatsku sa 77:75. Blistao je NBA igrač Gorgi Dijeng sa 27 poena i 8 skokova, a sadašnji košarkaš Crvene zvezde Mohamed Faje dodao je 11 poena, 6 skokova i 3 asistencije.

Bojan Bogdanović i Dario Šarić ubacili su po 15 poena za Hrvatsku, Ante Tomić 14, a u timu su još bili Simon, Ukić, Hezonja, Lafajet, Andrić, Markota, Rudež, Žorić i Babić.

U ostale velike afričke pobede ubrajaju se pobede Angole nad Nemačkom (2010), Kanadom (2002), Brazilom (1994) i Australijom (1996).