EP U20: Litvanija šokirala Hrvatsku, ispala Letonija

Reprezentacija 20. jul 201915:34 > 15:37
Podeli:
fiba.basketball

Košarkaši Litvanije pobedili su Hrvatsku sa 94:93 pa će se na šampionatu Evrope za igrače do 20 godina boriti za peto mesto. Iz elitnog društva je ispala Letonija koja je poražena od Poljske sa 82:68.

Hrvatska je odlično otvorila utakmicu protiv Litvanije. Odbrana je funkcionisala jako dobro, raspoloženi za igru u napadu bili su Darko Bajo, Jan Palokaj i Toni Nakić, pa su izabranici Damira Rajkovića u završnici prve deonice vodili sa velikih 25:7.

Litvanci se naravano nisu predavali. Nastojali su da uspostave ravnotežu, nastojali su da stignu do egala. Uspeli su u tome u završnici treće četvrtine. U režiji Vatilijunasa Kozisa, Lukasa Uleckasa i Grantasa Vasiliauskasa smanjili su na 66:68.

Usledio je rat nerava, velika borba za svaku loptu, za svaki pedalj terena. Hrvatska je na nešto više od 30 sekundi pre kraja vodila sa 93:86 i delovalo je da je sve gotovo. Ali, presingom po celom terenu, Litvanci su uspeli da naprave seriju od 8:0, koju je se linije penala završio Lukas Uleckas za konačnih 94:93.

Rival selekciji Litvanije u borbi za peto mesto biće bolja reprezentacija iz duela Turska – Velika Britanija, dok će Hrvatska protiv poražene igrati za sedmo mesto.

Najefikasniji u sastavu Litvanije bili su Grantas Vasiliauskas sa 17, Armas Velička sa 15, odnosno Ingas Sergunas i Lukas Uleckas sa po 12 poena. Raspoloženi za igru u napadu u sastavu Hrvatske bili su Darko Bajo sa 24, Jan Palokaj sa 20 i Toni Nakić sa 14 poena.

Iz elitnog društva je ispala selekcija Letonije koja je u razigravanju od 13. do 16. mesta poražena od Poljske sa 82:68. Poljaci sada čekaju boljeg iz duela Srbije i Italije, a pobednik tog meča će osvojiti 13. mesto i opstanak u A diviziji.

Prevagu na tasu Poljske doneli su Lukaš Kolenda sa 20, Lukaš Slašetka sa 17 i Robert Voroniecki sa 15 poena. Kod Letonije, bolji od ostalih bili su Davids Atelbauers sa 22, Gustavs Lacis sa 13 i Niks Lunis sa 11 poena.