EP U18: Crna Gora bolja od Italije, poraz Slovenije

Reprezentacija 27. jul 201917:14 > 17:17
Podeli:
fiba.basketball

Košarkaši Crne Gore pobedili su Italiju sa 62:54 u prvom kolu šampionata Evrope za igrače do 18 godina, dok je Slovenija poražena od Francuske sa 66:52.

Najefikasniji u sastavu Crne Gore bili su Bojan Tomašević sa 15, Jovan Kljajić sa 12, Đorđije Marinović sa osam, odnosno Marko Kljajević i Viktor Vujisić sa po sedam poena. Kod Italije, raspoloženi za igru u napadu bili su Nikola Filoni sa 15, Luka Pasomai sa 11 i Gabrijele Prosida sa 10 poena.

Izabranici Darka Vujačića bili su bolji rival u prvom poluvremenu. Košarkaši Crne Gore uspeli su da zatvore prilaze svom košu, spreče ofanzivni skok, nateraju Italijane na šuteve sa distance iz veoma teških pozicija.

S druge strane, Jovan Kljajić, Đorđije Marinović i Bojan Tomašević su uz dobro organizaciju igre u režiji Feđe Pajovića nalazili ključ za defanzivnu bravu rivala, pa je Crna Gora na kraju prve deonice vodila sa 18:13, a na poluvremenu sa 28:22.

Košarkaši Crne Gore su kontrolisala dešavanja na parketu i tokom treće deonice, pa su u završnici ovog perioda igre imali kapital od 11 poena – 39:28. Bilo je to i više nego dovoljno da izabranici Darka Vujačića, uz zaista odličnu igru u odbrani i izuzetno disciplinovanu u napadu, stignu do zaslužene pobede na startu šampionata Evrope.

Slovenija je u prvom meču na šampionatu Evrope za igrače do 18 godina poražena od Francuske sa 66:52. Slovenci su dobro počeli meč, vodili su sa 14:11 na kraju prve deonice, ali je u nastavku Francuska bila daleko bolji rival o čemu govori i krajnji rezultat utakmice.

Prevagu na tasu Francuske doneli su Žoan Begarin sa 15, Musa Diabate sa 13 i Metju Gauzin sa 13 poena. Bolji od ostalih u sastavu Slovenije bili su Ziga Šamar sa 12, Gregor Glass a 12 i Andej Stavrov sa 11 poena.

U narednom kolu, Crna Gora igra protiv Rusije, a Slovenija protiv Letonije. Sve selekcije iz ukupno četiri grupe će nastaviti takmičenje u nokaut fazi, ili ti osmini finala.