EP U18: Srbija i CG opstale, Slovenija u polufinalu

Reprezentacija 1. avg. 201919:54 > 22:03
Podeli:
fiba.basketball

Košarkaška reprezentacija Srbije (igrači do 18 godina) pobedili su Finsku sa 82:62 i tako obezbedila opstanak u diviziji A, baš kao i Crna Gora koja je savladala Holandiju sa 88:78. Slovenija je savladala Veliku Britaniju sa 71:57 za mesto u polufinalu, dok Hrvatsku očekuje borba za opstanak.

Izabranici Slobodana Klipe uspeli su da se oprave od poraza u duelu sa Litvanijom. Svesni značaja meča sa selekcijom Finske, koja poseduje kvalitet i koja je prikazala zaista jako dobre partije na šampionatu Evrope, košarkaši Srbije su maksimalno agresivno i motivisano ušli u meč. Kontrolisali su dešavanja na parketu tokom prvog poluvremena. Dobila je Srbija prvu deonicu sa 24:11, održavala stečeni suficit sve do sredine treće deonice kada je Finska smanjila na 46:48.

Svesni da se ozbiljno kockaju sa pobedom, da dolaze u situaciju da kao i košarkaši do 20 godina, odnosno košarkašice do 18, ostanu bez mesta u elitnom društvu, igrači Srbije su ponovo pojačali stepen agresivnosti u odbrani, a to je naravno donelo olakšanje i vidu prednosti od 57:46 uoči poslednje deonice.

Bilo je dovoljno da se stigne do pobede i opstanka u diviziji A. Sledi borba za plasman od 9. do 12. mesta, a prvi rival Srbiji biće selekcija Nemačke.

Najefikasniji na putu ka pobedi protiv Finske bili su Lazar Vasić sa 12, Marko Pavićević sa 11, Aleksandar Lagović, Nikola Manojlović i Aleksa Marković sa po 10 poena. Kod Finske, bolji od ostalih bili su Timu Sukas sa 11, Mustafa Amzil sa 11 i Pertu Blorgmen sa 10 poena.

Brige oko opstanka ne muče selekciju Crne Gore koja je pobedila Holandiju. Centralna figura meča protiv Holandije bio je Bojan Tomašević koji je obacio 36 poena uz 10 skokova. Dobro mu je asistirao Jovan Kljajić sa 19 poena, šest skokova i sedam asistencija.

Slovenija je pobedila Veliku Britaniju sa 71:57 pa će u polufinalu igrati protiv selekcije Turske. Najefikasniji u sastavu Slovenije koja je pitanje pobednika rešila boljim otvaranjem meča i odličnom igrom u poslednjoj četvrtini bili su Bine Prepelič sa 16, Ziga Samar sa 14 i Andrej Stavrov sa 11 poena. Kod Britanije, bolji od ostalih bili su Mejt Okros sa 17 i Dejvid Čiv sa devet poena.

Italija je pobedila Hrvatsku 68:50. Italijani su obezbedili opstanak, u razigravanju od 9. do 12. mesta igraće protiv boljeg iz duela Crna Gora – Holandija.

Prevagu na tasu Italijana doneli su Saša Matias sa 19 i Gabriele Prosida sa 18 poena. Bolji od ostalih u sastavu Hrvatske, bili su Matej Bošnjak sa devet i Matej Rudan sa osam poena.

Hrvatska će u nastavku takmičenja morati da ostvari dve pobede kako bi stigla do 13 mesta i opstanka u diviziji A. Prvi rival Hrvatskoj, biće poraženi iz duela Crna Gora – Holandija.