Košarka u velikom problemu pred Igre u Tokiju

Reprezentacija 16. mar. 202014:13 > 14:16
Podeli:
Zhong Zhi/Getty Images

Usled obustavljanja sezone u gotovo svim svetskim ligama, veliko je pitanje šta će biti sa košarkaškim kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre kao i za same igre u Tokiju. Kako stvari stoje taj događaj bi mogao da prođe bez najvećih košarkaških zvezda.

Za sada usled pandemije koronavirusa nadležni uopšte ne pominju opciju da se Olimpijske igre održe u bilo kom drugom terminu. One treba da počnu 25. jula, dok su mesec dana pre toga kvalifikacioni turniri u Viktoriji, Splitu, Kaunasu i Beogradu.

Povezano

Problem je što NBA liga namerava da završi sezonu pa i po cenu da se plej-of igra tokom leta. Pominje se da će se utakmice nastaviti polovinom juna, a to bi onda značilo da će najbolji svetski igrači izostati sa kvalifikacionih turnira, a samim tim i sa Olimpijskih igara. Na tim turnirima treba da se nađu Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Janis Adetokunbo, Luka Dončić, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Danilo Galinari i mnogi drugi.

Što se tiče Evrolige, za sada nema nikakvih naznaka da će se mečevi po uzoru na NBA ligu igrati tokom leta. 

FIBA će u narednih nekoliko dana odlučivati o sudbini ovih turnira, a moguće su svi scenariji. Jedan je da se termini utakmica promene, a čak postoji i opcija da FIBA sama odredi koje će četiri reprezentacije ići u Tokio. Ukoliko se pak Olimpijske igre odlože, onda će i manevarski prostor za FIBA biti mnogo veći.