"Bili smo superiorni, Srbija kasnije nije imala sreće"

Podeli:
Košarkaški savez Srbije

Proslavljeni košarkaš Predrag Stojaković prisetio se načina na koji je tadašnja Jugoslavija osvojila zlato na Evropskom prvenstvu 2001. godine, a govorio je i o tome šta očekuje od reprezentacije Srbije sada.

Jugoslavija je 2001. godine ubedljivo došla do zlata na Evropskom prvenstvu, pošto je sve mečeve osim finalnog dobila dvocifrenom razlikom.

„Prošlo je skoro 20 godina! Kada pomislim na 2001, pomislim na to koliko smo dominantni i superiorni bili, gladni da se dokažemo posle debakla na Igrama u Sidneju“, prisetio se Stojaković u razgovoru za FIBA Europe.

Povezano

Jugoslavija je tada Hrvatsku dobila sa +14, Nemačku sa +13, Estoniju sa +55. U četvrtfinalu je savladana Letonija +48, a u polufinalu Španija sa +13. U borbi za titulu Turska je pobeđena sa 78:69.

„Imali smo izuzetno jak tim, sa mnogo kvalitetnih košarkaša. Na našoj klupi nisu bili rezervni igrači, već momci koji su bili nosioci igre u svojim klubovima. Trener Svetislav Pešić je bio dirigent orkestra“.

U finalnom duelu Vlado Šćepanović je preuzeo ulogu lidera i ubacio 19 poena.

„O tome sam pričao kada sam spominjao uloge igrača. Šćepo je iskoristio priliku u tom finalu, Dejan Bodiroga je prihvatio da bude šesti igrač, Saša Obradović je kao veteran uneo mirnoću u tim…“

Mnogi smatraju da su ‘plavi’ na tom turniru pokazali najbolju igru u istoriji evropskih prvenstava

„Sve je izgledalo drugačije tada, format je promnjen i sada više timova ima priliku da osvoji titulu, reprezentacije imaju mogućnost da se vrate i posle neke loše utakmice. Mi smo imali tri meča u grupi, pa četvrtfinale, polufinale i finale“.

Bilo je to poslednje osvojeno evropsko zlato za košarkašku reprezentaciju.

„Mnogo faktora utiče na rezultat na ovakvim turnirima. Imali smo talentovanih igrača poput Teodosića, Bogdanovića, Bjelice, ali se čini da nekada sreća nije bila na našoj strani. Do finala Svetskog prvenstva, Olimpijskih igara i Evropskog prvenstva repreczentacija je došla bez nekih ključnih igrača“, napomenuo je Stojaković.

„Ne znam da li treba da brinemo zbog konstantnih poraza u finalima, ali kada pogledate situaciju realno, srpski timovi su uvek talentovani. Samo je pitanje motivacije, da svi budu na istoj strani i da u narednih pet do sedam godina uživamo u onome što Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović mogu da urade zajedno. Ali sve je to proces“.

Stojaković je bio poslednji sprski košarkaš koji je bio proglašen MVP na jednom velikom takmičenju.

„Bogdanović i Jokić su pokazali da imaju kvaliteta za to priznanje, ali mnogo toga treba da se poklopi. Uostalom, nikad nije reč o jednom ili dvojici igrača“, zaključio je Peđa.