"Kako bez NBA igrača? Rusi i Nemci favoriti za OI"

Reprezentacija 31. maj. 202017:44 > 17:45
Podeli:
Jasper Juinen/Getty Images

Hrvatski trener Neven Spahija ovih dana vratiće se u Sjedinjene Države gde će se priključiti radu Memfis Grizlisa uoči očekivanog nastavka sezone u NBA ligi.

Spahija je protekla dva i po meseca proveo sa porodicom u Hrvatskoj i Sloveniji nakon što je na vreme ‘pobegao’ iz SAD gde je i dalje izuzetno ozbiljna situacija sa pandemijom koronavirusa. Iskusni trener je je u razgovoru za Večernji list pričao o brojnim temama, a svakako je najzanimljivije razmišljanje vezano za kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2021.

Povezano

Kvalifikacije će moći da igraju samo oni igrači čiji NBA klubovi ranije završe sezonu, odnosno ukoliko ne budu u plej-ofu. No, i tada postoji problem jer će ostati vrlo malo vremena za tranziciju na reprezentativnu košarku. To praktično znači da na OI neće ni Amerikanci igrati sa najboljim igračima. Verujem da na novonastalu situaciju treba da se gleda i tako da ni drugi neće imati svoje najbolje igrače, primera radi Nemačka će teško doći do Denisa Šrudera,“ rekao je Spahija.

Ipak, Nemačka, koja će u kvalifikacijama biti u grupi sa Hrvatskom u Splitu, ima većinu reprezentativaca po evropskim klubovima.

Nemačka uz Rusiju gotovo celu reprezentaciju ima u evropskim, pa čak i evroligaškim klubovima. Mi imamo samo jednog igrača iz Evrolige koji nam je na raspolaganju (Krunoslav Simon). Kada bismo okupili ekipu sa Bogdanovićem, Šarićem, Zupcem, Simonom i Ukićem tada je to sjajan tim, ali bez njih jasno da to nije isto. U tom slučaju do izražaja dolaze reprezentacije sa jačim nacionalnim ligama.“

Alex Goodlett, Getty Images Sport

Spahija je izrazio nezadovoljstvo funkcioniranjem hrvatskih klubova.

„Hrvatska ima talentovanih mladića, ali nažalost ne i klubova koji će znati da ih odgoje i razviju u kvalitetne igrače. Zato oni i odlaze u inostranstvo vrlo mladi. Sistem se urušio jer ga vode ljudi koji o sportskim programima nemaju dovoljno znanja. Klubove su preuzeli čelnici gradova koji nemaju nikakvog iskustva sa vođenjem sportskih subjekata.

Šibenčanin je progovorio i ponešto o nastavku NBA sezone.

„Svi žele da se sezona nastavi jer je veliki novac u igri. Igrači bi izgubili do 25 odsto svojih primanja što nije mali iznos, a finansijski bi izgubili takođe i vlasnici klubova tako da je želja za nastavkom sezone obostrana. U četvrtak bi trebalo da se objave detalji kako će se sve odigrati ovog leta,“ naveo je Spahija.