Kukoč, Divac, Dražen… Zlato Jugoslavije u Argentini

Reprezentacija 19. avg. 202013:34 > 13:40
Podeli:
Tim DeFrisco/Getty Images

Na današnji dan, pre tačno 30 godina, košarkaška reprezentacija Jugoslavije savlada je u finalu Svetskog prvenstva u Buenos Ajresu nacionalni tim Sovjetskog Saveza – 92:75 i osvojila treće svetsko zlato.

Šampionski tim sa klupe je predvodio selektor Dušan Ivković, a na terenu su bili Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jurij Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac, Arijan Komazec, Zoran Jovanović i Zoran Savić.

Povezano

„Mislim da je na tom šampionatu nedostajao Rađa, sa njim bi to bila možda i najdominantnija generacija u istoriji evropske košarke, neverovatna koncentracija kvaliteta. Svi znamo kakav je igrač bio Dražen, po mom mišljenju najbolji u istoriji Jugoslavije. Onda Divac i Paspalj, za kojeg smatram da je najpotcenjeniji u toj generaciji i mislim da bi on danas svojim igračkim karakteristikama bio moćan i u NBA ligi – u kontri je sa centra maltene sa tri koraka polagao, izuzetno čvrst, nezgodan i levoruk sa svojih 208 cm“, rekao je Savić u intervjuu za Sport klub i dodao:

“Ta ekipa je bila popunjena na svim pozicijama baš dobro i pripreme smo uradili na adekvatan način. Videla se prava organizacija i prava ideja, a Duda je bio maher da napravi atmosferu. Pet-šest dana smo bili tu svi zajedno sa suprugama – igrao sam u mnogo ekipa i još nisam video da se posvađaju dvojica igrača čije su žene u dobrim odnosima. Takve sitnice su bitne za ambijent – posle španskog Algesirasa otišli smo na Roglu, ukupno su dva i po meseca trajale pripreme i odradili smo ih perfektno. Mislim da je kvalitet tadašnjeg rada bio ispred vremena jer su uključivani svi treneri – dolazio je Pepsi Božić, Šakota je bio pomoćni, kondicione trenere smo menjali u različitim fazama priprema, tako da je organizacija bila perfektna. Od 12 igrača koji su nastupali za SAD, mislim da je 11 posle igralo u NBA, a mi smo pobedili i njih i Ruse“.

Jugoslavija je u prvoj fazi takmičenja u okviru A grupe pobedila Venecuelu (92:84) i Angolu (92:79), a izgubila od Portorika (75:82).

U drugoj fazi, u novoformiranoj grupi F, Jugoslavija je bila bolja od Brazila (105:86), SSSR (100:77) i Grčke (77:67).

U polufinalu je Jugoslavija srušila reprezentaciju SAD (99:91), a u velikom finalu još jednom nadigrao SSSR (92:75).

U najboljoj petorci Svetskog prvenstva našli su se Vlade Divac i Toni Kukoč, a Kukoč je proglašen i za najboljeg igrača.