Zlato iz Indijanapolisa je punoletno

Podeli:
REUTERS/Adrees Latif

Na današnji dan pre 18 godina košarkaška reprezentacija Jugoslavije peti i ujedno poslednji put se našla na svetskom tronu.

Izabranici Svetislava Pešića su u finalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu savladali selekciju Argentine 84:77 posle produžetka i tako odbranili titulu osvojenu četiri godine ranije u Atini. Prethodno su ‘Plavi’ bili planetarni šampioni 1970, 1978. i 1990. godine.

U finalnom susretu Argentinci su dva i po minuta pre kraja imali osam poena prednosti, ali je usledio veliki preokret jugoslovenskih košarkaša. Do trijumfa ih je predvodio Dejan Bodiroga sa 27 poena, Predrag Stojaković je dodao pet manje, dok se na drugoj strani istakao Fabrisio Oberto sa 28 poena.

Prethodno su Pešićevi izabranici u grupnoj fazi pobedili Kanadu i Angolu i izgubili od Španije, a u drugoj fazi su poraženi od Portorika, a ubedljivo su savladali Brazil i Tursku. U četvrtfinalu je usledila pobeda nad Sjedinjenim Državama, zatim je pao i Novi Zeland i na kraju Argentina.

Boje Jugoslavije na Mundobasketu branili su Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Aleksandar Smiljanić, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Milan Gurović.