"Nema izgovora, čeka nas težak posao"

Podeli:
fiba.basketball

Žensku košarkašku reprezentaciju Srbije posle devet meseci očekuju novi zvanični mečevi. Izabranice Marine Maljković okupile su se pred kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo protiv Litvanije i Turske.

Duel protiv Litvanije igra se u Istanbulu 12. novembra od 16 časova, a u istom terminu dva dana kasnije Srpkinje će odmeriti snage i sa domaćinom Turskom. 

„Znali smo da je ovaj kvalifikacioni prozor najteži jer imamo dve utakmice na strani. Čeka nas težak posao jer ukoliko želimo da odemo na Evropsko prvenstvo, moramo da pobedimo Litvaniju i Tursku, a videli ste pre godinu dana kakav je protivnik Turska i kako smo ih jedva dobile u Beogradu. Nema nikakvih izgovora, već ćemo pokušati da uradimo najbolje u datom trenutku i da obavimo posao koji je pred nama„, rekla je selektorka Srbije Marina Maljković. 

Sve ekipe će biti u neobičnoj situaciji jer će se širom Evrope ovaj kvalifikacioni „prozor“ igrati u „balonima“. Selektori će imati dodatne probleme s obzirom na to da su se tek pojedine lige u Evropi igrale redovno. 

Svesne smo teškog gostovanja, ali smo se sve ove godine spremale za to. Drago mi je što smo ponovo na okupu i što možemo da se pripremimo za ono što nas čeka u Istanbulu. Poznajemo oba rivala i uz dobar pristup i našu prepoznatljivu igru, nadamo se pozitivnom ishodu„, rekla je srpska reprezentativka Jelena Bruks. 

Maljkovićeva je za ovu akciju pozvala sledeće igračice: Ivon Anderson, Jelena Bruks, Sonja Vasić, Katarina Zec, Nevena Jovanović, Sara Krnjić, Nikolina Milić, Jovana Nogić, Aleksandra Stanaćev, Dragana Stanković, Teodora Turudić, Aleksandra Crvendakić, Saša Čađo i Maja Škorić. 

Srbija vodi u grupi E posle trijumfa pre godinu dana protiv Turske u Beogradu 59:56 i Albanije u Draču 139:34. 

Do kraja kvalifikacija početkom februara Srbija treba da dočeka Albaniju i Litvaniju. 

Plasman na Evropsko prvenstvo ostvariće pobednici grupa, kao i pet najboljih drugoplasiranih timova.