Bosnić: Radimo tiho, a pravimo rezultatsku buku

Podeli:
N1

Izabranici Vedrana Bosnića, košarkaši Bosne i Hercegovine, uspeli su posle dva FIBA prozora, da izbore plasman na Evropsko prvenstvo, iako je malo bilo onih koji su verovali u ovakav epilog, s obzirom da je BiH bila u grupi sa Grčkom, Letonijom i Bugarskom.

Međutim, posle pobede nad Letonijom u gostima i poraza od Grčke na svom parketu, izabranici Vedrana Bosnića su na turniru u Sarajevu pobedili Bugarsku i Letoniju, pa sada, poslednji FIBA prozor čekaju bez rezultatskog imperativa, sa ciljem, da mečeve koji slede iskoriste kao pripremu i slaganje kockica u željeni mozaik za smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Ostvarili smo veliki uspeh. Izborili smo plasman na šampionat Evrope posle gotovo deset godina. Nemam nikakvu dilemu da smo uradili mnogo ne samo za košarku, nego za kompletan sport u Bosni i Hercegovini. Uspeh koji smo ostvarili nije slučajan, naprotiv. Plod je izuzetno napornog i predanog rada pa je osećaj posle svega nekako još lepši i slađi. Svi smo imali isti cilj kojem smo bili potpuno predani i što se osetilo tokom poslednje dve godine, a naročito tokom dva FIBA prozora koja su ostala iza nas i na kojima smo delovali kao vojnici, bolje reći kao musketari. Igrali smo po principu svi za jednog, jedan za sve”, naglasio je Vedran Bosnić i nastavio:

Sada moramo da ostanemo na zemlji. Moramo da napravimo dobru analizu, kao i dobru pripemu za poslednji FIBA prozor. Imamo dosta vremena do Evropskog prvenstva. Pratićemo sve potencijalne reprezentativce i biti u stalnom kontaktu sa njima. Važno je da maksimalno spremni i u najboljem mogućem sastavu dočekamo smotru najboljih selekcija Starog kontinenta. Smatram da moramo da radimo tiho i mirno, a da rezultatima pokušamo da napravimo buku, kao što smo to radili i do sada”.

Bosna i Hercegovina je do plasman na Evropsko prvenstvo stigla bez igrača iz velikih evropskih klubova i NBA lige, a sada je dilema da li će Vedran Bosnić nastaviti borbu sa mladim snagama, ili će ekipa  na šampionatu Evrope biti jača za nekog od momaka koji igraju u NBA (Džanan Musa, Jusuf Nurkić) i u klubovima izvan Bosne i Hercegovine (Amir Alibegović, Nemanja Gordić, Andrija Stipanović, Elmedin Kikanović…).

U protkelom periodu smo se pridržavali devize da koga nema, bez njega se mora i može. Fokusirani smo isključivo na igrače koji su sa nama i koji žarko žele da budu deo naše reprezentacije i ove lepe priče koju pišemo. Velikom radom i trudom vraćamo kult reprezentacije što je mnogo bitno i sada treba nastaviti ovim putem i negovati pomenuti kult„, naglasio je Bosnić i nastavio:

Što se tiče momaka iz inostranstva koji nisu bili u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, vrata im definitivno nisu zatvorena, naprotiv. Svakom kvalitetnom igraču, ne samo nužno onim koji dolaze iz NBA lige, svakom koji može podići kvalitet naše igre treba dati šansu da bude deo našeg sistema. Svaki igrač nam je bitan i o njemu se treba voditi računa kao što i svaki igrač treba da pruži sve od sebe kada je dres sa državnim grbom u pitanju.

Na kraju razgovora sa sajt FIBA, Vedran Bosnić je naglasio:

U ovom trenutku, mogu da obećam da će reprezentacija Bosne i Hercegovine u svakom meču koji sledi do Evropskom prvenstva, kao i na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, nastojati da stigne do pobede, bez obzira na ime rivala sa druge strane parketa”.

Poslednji FIBA prozor je na programu od 18. do 24. februara. Bosna i Heregovine će na turniru koji se igra u Letoniji, odmeriti snage sa selekcijama Grčke i Bugarske, bez pritiska i imperativa, ali sa ciljem da stigne do novih pobeda.

Komentari

Vaš komentar