Crna Gora blizu EP: Dubljević slomila Švedsku

Podeli:
fiba.basketball

Košarkašice Crne Gore pobedile su Švedsku u Podgorici sa 69:67, stigli su do zlata vrednih bodova, a sada im ostaje da u duelu sa Izraelom koji je na programu 6. februara sa početkom u 19 časova, stave tačku na „i“, te izbore plasman na Evropsko prvenstvo.

Centralna figura meča bila je Jelena Dubljević, koja se vratila u reprezentaciju posle prilično duge pauze, a zatim odigrala maestralno. Ubacila je 34 poena uz 14 skokova i pet asistencija. Podršku na putu ka pobedi, pružile su joj Markiša Getlin sa 13 poena i sedam skokova, odnosno Milica Jovanović i Božica Mujović sa po osam poena. Kod
Švedske, raspoložene za igru u napadu bile su Frida Eldenbrink sa 26 poena i osam skokova, Luis Halverson i Kalis Lojd sa po 11, Elin Eldenbrink sa 10 poena.

 

Svesne značaja utakmice, izabranice Jelene Škerović su počele meč sa mnogo žara i energije, ali je nedostajalo koncentracije i mirnoće u napadu. Švedska je nametnula igru sa mnogo tranzicije, pa je dva puta tokom prvog poluvremena imala prednost od osam poena.

Međutim, Crnogorke nisu ni pomišljale na predaju. Stepen agresivnosti i borbenosti su bili na izuzetno visokom nivou, a u napadu su odgovornost preuzele Jelena Dubljević i Milica Jovanovića, pa je Crna Gora, malo po malo, istopila prednost rivala, a na veliki odmor otišla sa viškom od dva poena – 32:30.

Jelena Dubljević je ubacila 18, a Milica Jovanović osam poena. S druge strane, velike probleme odbrani Crne Gore, zadavale su Frida Eldebrink sa osam, Natali Fontane sa sedam i Kalis Lojd sa šest poena.

Tokom treće deonice, Crna Gora je bila bolji rival. Odbrana je bila na izuzetno visokom nivou, a posle trojke Jovana Pašić na semaforu je pisalo 47:39 na tri minuta pre kraja ovog perioda igre. Frida Eldebrink je pogodila dve trojke u nizu, Jelena Škerović zatražila minut odmora, a uoči poslednjeg kvartala Crna Gora je vodila sa 50:49.

U tom trenutku bilo je jasno da sledi dramatična i neizvesna poslednja deonica, u kojoj je psihološka prednost bila na strani Švedske, koja je već obezbedila mesto na šampionatu Evrope. Dilema je bila da li će presuditi rasterećenost ili ogroman motiv koji je imala selekcija Crne Gore.

U režiji Jelene Dubljević, Cra Gora je pobegla na 54:49, a Švedska odmah uzvratila serijom za vođstvo od 56:55. Usledilo je pet novih poena Dubljevićeve za plus četiri, za dodatnu dozu samopouzdanja. Iskusna košarkašica igrala je simultanku sa odbranom Švedske. Pogodila je trojku za 63:58 na nešto više od tri minuta pre kraja. Crnoj Gori je trebala agresivna i čvrsta odbrana, kako bi stigla do cilja. Tako je i bilo. Odbrana je bila odlična, ofanzivni skok takođe, vreme je polako isticalo, a prednost od
sedam poena, nakon lake realizacije Markiše Getling je bila u rukama Crnogorki.

Do kraja meča, izabranice Jelene Škerović su uspele relativno mirno da privedu meč kraju, da stignu do zlata vredne pobede. Švedska će kao prvoplasirana selekcija iz grupe igrati na Evropskom prvenstvu, dok će Crna Gora u slučaju da pobedi Izrael, sigurno biti među pet najboljih selekcija na drugom mestu, pa će samim tim igrati na šampionatu Evrope.

Komentari

Vaš komentar