Crna Gora počela pripreme za šampionat Evrope

Podeli:
Foto: KSCG

Crnogorske košarkašice počele su pripreme za Evropsko prvenstvo koje se od 17. do 27. juna igra u Francuskoj i Španiji. Izabranice Jelene Škerović će u prvoj fazi takmičenja igrati protiv Srbije, Italije i Grčke.

Selektor državnog tima, Jelena Škerović, računa na 18 košarkašica tokom priprema, nakon kojih će izabrati 12 devojaka koje će braniti ugled Crne Gore na šampionatu Evrope.

„Počele smo sa radoom. Trenutno na raspolaganju imam 15 košarkašica. Sofija Živaljević je tek završila prvenstvo i biće tu od naredne sedmice, Jovani Pašić još traje plej-of, a kasnije će se priključiti i Markiša Getling. Imamo nekoliko devojaka sa sitnim povredama, ali ćemo to rešavati tokom priprema, pa se nadam da će uskoro i one biti u punom pogonu“, rekla je Jelena Škerović.

Reprezentacija će do početka Evropskog prvenstva, ukoliko ne bude promena, odigrati šest kontrolnih mečeva. Prve provere su na programu 21. i 22. maja, kada su na programu dva duela protiv Slovenije u Sloveniji. Hrvatska će ugostiti Crnu Goru 24. i 25. maja, a finalne provere, izabranice Jelene Škerović imaće 5. i 6. juna protiv Bosne i Hercegovine u Podgorici.

„Smatram da smo obezbedili dovoljan broj kontrolnih utakmica da se spremimo i da vidimo gde smo i kako na najbolji način da prezentujemo Crnu Goru na Evropskom prvenstvu“, naglasila je Jelena Škerović.

Crna Gora će igrati grupnu fazu u Valensiji. Rivali su Srbija, Italija i Grčka.

„Grupa je izuzetno kvalitetna i zahtevna, a realne šanse za pobedu možemo tražiti protiv Grčke ili Italije. Sada je fokus na pripremama, cilj je da maksimalno spremne odemo na Evropsko prvenstvo, a zatim ćemo nastojati da ponovimo uspeh sa prošlog šampionata Evrope i stignemo do druge faze takmičenja, odnosno doigravanja. Ukoliko budemo na nivou na kojem smo bile protiv Švedske, verujem da možemo do cilja”, poručila je Jelena Škerović.

Za mesto u timu na šampionatu Evrope, boriće se: Jelena Dubljević, Snežana Aleksić, Milica Jovanović, Markiša Getling, Jovana Pašić, Božica Mujović, Amra Bajrović, Milena Jakšić, Dragana Živković, Jovana Savković, Kristina Raković, Bojana Kovačević, Violeta Lazarević, Maja Bigović, Sofija Živaljević, Anastasija Drobnjak, Ksenija Šćepanović i Marija Leković.

U stručnom štabu su i treneri Dušan Dubljević i Alberto Antuna, doktorka Snežana Ćorac, tim menadžer Aleksandra Vujović i fizioterapeut Petar Stojović.

Podsećanja radi, na šampionatu Evrope, prvoplasirane selekcije iz grupe će izboriti plasman u četvrtfinale, dok će reprezentacije na kotama dva i tri, igrati u osmini finala.

Grupa A: Švedska, Belorusija, Španija, Slovačka; Grupa B: Crna Gora, Srbija, Italija, Grčka; Grupa C: BiH, Slovenija, Turska, Belgija; Grupa D: Francuska, Rusija, Češka, Hrvatska.

 

Komentari

Vaš komentar