Ilija Martinović stigao iz Odese u Crnu Goru

Podeli:
Ilija Martinović
FSCG

Ilija Martinović, momak koji je tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo debitovao za fudbalsku reprezentaciju Crne Gore, uspeo je iz Odese da stigne do rodnog Cetinja.

Pouzdani defanzivac, koji je tokom karijere branio boje Lovćena, Aluminija, Maribora, u januaru je stigao u Černomerec. Odigrao je 27 mečeva u šampionatu Ukrajine, a kako kaže, po dolasku u Crnu Goru, nije očekivao eskalaciju sukoba…

“Dva tri dana uoči početka ratnih sukoba, Odesa je bila grad, kao i svaki drugi, funkcionisala je, vrvela od ljudi. A, onda u zoru 24. februara sve je stalo. Svitanje je umesto novog dana donelo rat. Mi smo dobili protokol u hotelu da ostanemo i boravimo u bunkerima, dobili smo mapu gde se nalaze i kako da se ponašamo, a da za svaki izlazak iz hotela preuzimamo odgovornost. Situacija u gradu je bila sablasna. To je čemer, jad i tuga”, rekao je Ilija Martinović u razgovoru za RTCG, pa nastavio:

Tada počinje i Ilijina borba za bijeg iz Ukrajine, prvo do granice sa Moladavijom, a onda dalje preko Rumunije i Mađarske do Crne Gore.

Privatna arhiva

“Prebacivanje, odnosno evakuacija iz Ukrajine u Crnu Goru, je trajala dugo i bilo je poprilično mučno, jer retko se ko odlučuje da u tom ludilu krene da vam pomaže, a da nije sa svojom familijom. Na putu ka granici smo videli neke jezive prizore. Putevi ljudi koji su u panici su bili poprilično puni i kako bih rekao, spašava se ko kako može. U ovom momentu želim da se rat što pre završi”.

Ilija Martinović je stigao na Cetinje, preko Moldavije, Rumunije i Mađarske,  Rajko Strugar odbojkaški reprezentativac Crne Gore je uspeo da stigne do Moldavije, Srđan Radulović, selektor košarkašica Ukrajine je ostao u Ukrajini, dok su Miloš Popović i Miloš Latković, košarkaški reprezentativci Crne Gore, trenutno na bezbednom, na granici sa Poljskom, ali još uvek ne mogu da uđu u Poljsku, ne mogu da krenu put Crne Gore.

Komentari

Vaš komentar