Kokoškov nije više selektor: Sporazumni prekid saradnje

Reprezentacija 14. sep 202112:48 > 21:1925 komentara
FIBA.basketball

Košarkaški savez Srbije i doskorašnji selektor seniorske reprezentacije Igor Kokoškov sporazumno su raskinuli ugovor o saradnji.

Povezano:

KSS želi Igoru mnogo sreće i uspeha u nastavku trenerske karijere, uz zahvalnost za rad i trud. Savez će se u narednom periodu angažovati u izboru novog selektora, o čemu će javnosti biti blagovremeno obaveštena„, navodi se u saopštenju Saveza.

Sada nema prepreka da novi selektor Srbije postane Svetislav Pešić, koji je želja čelnika KSS. On je u prošlosti predvodio reprezentaciju Jugoslavije i sa njom je bio evropski i svetski prvak 2001. i 2002. godine.

Kokoškov je na čelu reprezentacije bio od 2019. godine, pošto je nakon Svetskog prvenstva ostavku podneo Aleksandar Đorđević. Trener iz Banatskog Brestovca je sa selekcijom Srbije kroz FIBA prozore obezbedio učešće Srbiji na Evropskom prvenstvu 2022. godine, ali veliki neuspeh je doživeo u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Srbija je, uprkos prednosti domaćeg terena, izgubila finalni duel kvalifikacionog turnira za OI od Italije igrajući u sastavu kojem su nedostajali brojni košarkaši koji su se našli na prvobitnom spisku Kokoškova.

Kokoškov je trenutno pomoćnik Džejsonu Kidu u Dalas Meveriksima u NBA, a iza sebe ima veoma uspešnu karijeru pomoćnog trenera – radio je još u Klipersima, Detroitu, Finiksu, Klivlendu, Orlandu, Juti i Sakramentu u NBA kao asistent. Samostalno je vodio Finiks Sanse u sezoni 2018/2019. U sezoni 2020/2021. bio je glavni trener istanbulskog Fenerbahčea, ali nije uspeo da se plasira na fajnal for Evrolige i osvoji titulu u turskom šampionatu.

Iza sebe 49-godišnji Kokoškov ima i uspešnu karijeri kao nacionalni selektor – od 2008. do 2015. je vodio reprezentaciju Gruzije i jedan je od najzaslužnijih za košarkaški preporod u toj kavkaskoj zemlji. Međutim, najveći uspeh doživeo je na Evrobasketu 2017. godine, kada je kao selektor Slovenije postao evropski prvak, a u finalu je pobedio upravo reprezentaciju Srbije.

Igor Kokoškov
Guliverimage/PredragxMilosavljevic
Komentari

Vaš komentar