Kuzma o Dudi: Telefonskim pozivom je mogao da usmeri igrača

Reprezentacija 17. sep. 202115:13 > 15:152 komentara
Podeli:
Dušan Ivković
Christof Koepsel/Getty Images

Bivši košarkaš i sportski konsultant na Sport Klubu Vladimir Kuzmanović kaže za N1 povodom smrti Dušana Dude Ivkovića da je on bio čovek koga su svi respektovalii i koji je želeo da prenese znanje.

„Nikada ga nije čuvao, želeo je da doprinese da košarka, njegova ljubav, prosperira. Veliki gubitak je da ode ovako iznenada, nadali smo se da je dobro. Ovo je šok jer nije bio u godinama kada je morao da ode“, rekao je Kuzmanović.

Kaže da je Ivković bio strog i da je uvek najviše tražio od najboljih.

„On je mogao sa dva telefonska poziva da usmeri igrača. Moralo je da se zna ko odlučuje, govorio je ‘bolje da razumete vi mene, nego ja da uđem u 12 glava’. Ako trener nema ništa da ti kaže – ne očekuje ništa od tebe. Koliko je uticao na druge trenere, verujem da će ovi dani doneti još priča šta je Duda značio našoj košarci. Čuo sam jedan paradoks ‘hvala za divno detinjstvo’, a ’95 je sve samo ne to – sankcije, ratno stanje, koliko je košarka donela sreće narodu“, rekao je Kuzmanović i dodao:

„Svuda je dobijao slobodu, takav čovek ne sme da ima ograničenja. Tražio je ozbiljan rad, verovao da ekipa to može, nema mnogo imena sa kojima može da se poredi. I Grci moraju ovo da prepoznaju kao veliki gubitak. Sada se rezultat traži odmah, nema nekog strpljenja, njegovi izazovi su bili i Šibenik i Vojvodina, verovao je, a nije bilo lako kada je Cibona bila evropski prvak, to su bili izazovi koje današnji treneri nemaju. Uvek sam bio pristalica adaptacije, kada trener može da se pokaže, a sada je trener kao potrošna roba. Ranije je trener bio Bog, sada se više živi od košarke, a ne za košarku, takvih autoriteta više nema, otišao je jedan od najvećih“.

Dodaje i da je Ivković očuvao reprezentaciju tokom sankcija.

„Lepo je dočekati naše sportiste, ali ’95 je bilo iz srce i duše naroda, da se okupe u onakvom užasu, pamtimo odlazak Hrvata sa postolja, opet smo napravili problem svetskoj košarci, to su bila košarkaški divna vremena“.

Komentari

Vaš komentar