Mediji u Hrvatskoj: Krah Saveza, selektora, struke, igrača

Reprezentacija 3. jul. 202121:395 komentara
Podeli:
Jasper Juinen/Getty Images

Ljubitelji košarke u Hrvatskoj su u šoku, nakon kraha državnog tima u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Iako se neuspeh mogao naslutiti već posle prvog meča i ubedljivog poraza od Brazila, te blede partije i pobede nad Tunisom, tinjala je ipak nada da će izabranici Veljka Mršića, uspeti da se probude u Splitu, da će uspeti da podignu nivo igre, da će uspeti da stignu do Tokija, ali….

Probudio se jedino Bojan Bogdanović. Odigrao je sjajan meč, bio jako blizu da ugrozi Dražena Petrovića koji je u dresu sa državnim grobom 1993. godine u Vroclavu ubacio 46 poena, ali je njegova solo partitura i 38 poena, bila nedovoljna da se stigne do pobede protiv Nemačke.

Mediji naravno nisu štedeli ni Savez, ni selektora, ni kompletan rad u proteklih desetak godina u hrvatskoj košarci. Sportske novosti navode da se sve što se dešavalo u Splitu, može opisati jednom rečju – fijasko.

Naime, uloženo je nekoliko miliona evra kako bi se turnir organizovao u Hrvatskoj, kako bi se obezbedio dolazak najboljih igrača, kako bi se izborio plasman u Japan. Podrška navijača nije izostala, ali sve ostalo jeste. Potpuni krah su doživeli Savez, selektor, struka, igrači, pišu Sportske novosti.

Od restartovanja hrvatske košarke stiglo se do gotovo potpunog gašenja, do nokauta od kojeg će trebati mnogo vremena i godina da se državni tim oporavi. Traženja opravdanja u pritisku, nedostatku pojedinih igrača, FIBA terminima je neprihvatljivo, jer kakvi su bili uslovi za Hrvatsku, takvi su bili za Nemačku i Brazil, koji su stigli do finala i prilike da se bore za Olimpijske igre.

Tiražene Sportske novosti, navode da čelnici Saveza već godinama lutaju, da nema sistema, da nema pomeranja napred, a da se pri tome ne uči iz grešaka. Samo se menjaju imena, a neuspesi se nižu.

“ U ovom trenutku, najbolje bi bilo da čelnici Saveza obave razgovor sa Rašom Nesterovićem, da ga pitaju, kako i na koji način je uspeo da podigne reprezentaciju Slovenije do nivoa na kojem se trenutno nalazi”.

Oglasio se i bivši selektor Neven Spahija, koji je prvo u nešto blažem tonu naglasio da je verovao da će Hrvatska uspeti da stigne do finala i prilike da se revanšira selekciji Brazila za težak poraz na startu kvalifikacija, ali…

“Ali, ispostavilo se da sam kao i svi ljubitelji košarke bio u zabludi, možda sam i verovao da je prikazano protiv Brazila i Tunisa, posledica ogromne želje i ogromnog pritiska koji su momci nosili na plećima. Na moju, kao i na žalost svih koji vole košarku, ispostavilo se da Hrvatska ima dobre igrače, ali da Hrvatske nema ekipu, nema tim, koji može da bude konkurentan za velika dela”, naglasio je Neven Spahija.

Ljubiteljima košarke u Hrvatskoj, sada ostaje da navijaju za Aleksandra Petrovića koji će sa Brazilom nastojati da pobedi Nemačku u velikom finalu, a njegove reči posle prve runde tek sada dobijaju na težini:

“Nismo imali imperativ, nismo bili opterećeni pobedom, ali jednostavno, Hrvatska je bila neverovatno loša, pa smo lako stigli do pobede. U slučaju revanša, biće to druga priča, jer nikada ne znate kada je Bojan Bogdanović namestiti ruku”, rekao je Petrović.

Bogdanović je namestio ruku protiv Nemačke, ali revanša nema. Brazil će se za mesto na Olimpijskim igrama boriti protiv Nemačke.

Komentari

Vaš komentar