Pešić: Marko mi je rekao „Šta čekaš, preuzimaj to“

Reprezentacija 29. sep. 202113:30 > 13:575 komentara
Podeli:
Svetislav Pešić
Euroleague via Getty

Novi selektor Srbije Svetislav Pešić i zvanično je predstavljen na konferenciji za medije u Košarkaškom savezu Srbije. On je rekao da je dugo pregovarao o preuzimanju klupe Srbije, kao i da ima jasne vizije o tome na koji način želi da radi i vodi srpski tim.

„Pozdravljam sve drugare, novinare, medije. Predsednik mi je poželeo zdravlje, ja sam sada zdrav i u veoma dobroj fizičkoj formi. Što se tiče sreće, trebaće svima po malo, ali što više radimo imaćemo više sreće. Došli smo ovde ponovo, ja se radujem novom izazovu, radujem se što sam ponovo trener reprezentacije. Nije mi prvi put, imam neka iskustva, ali kaže se da treba da zaboraviš iskustvo, to i nije kvalitet ako ne znaš da ga iskoristiš. Trudiću se da iskustvo i znanje stavim u službu srpske košarke, ne samo reprezentacije, iako je reprezentacija najvažnija ne samo ovoj kući nego celoj Srbiji. Siguran sam u ono što znam, a to je da su ovi ljudi sa moje leve i desne strane oni koji će mi dati podršku i u to uopšte ne sumnjam. Mislim da smo se dobro našli, imamo i ljude koji su bivši igrači. Košarka treba da pripadne košarkašima, tu je sada i Nenad, tu je i Bolić, Saša… Svi smo bili košarkaši, potičemo iz tog sveta, oslonite se na nas više, dajte nam malo podrške, pa će biti i sreće i rezultata. Ono što bih ja mogao u ovom trenutku da kažem… sve se menja pa i mi moramo na neki način da se prilagođavamo, ovo je sada Srbija, nije više Jugoslavija i u košarkaškom smislu. Meni će sigurno biti potrebno malo vremena, zato je dogovor sa Sašom malo i produžio. U onom trenutku su me zvali novinari i hteli da dam mišljenje o pobedima i porazima, ja sam uvek govorio da u Savezu treba da bude profesionalni trener, evo sada ga imamo“, rekao je Pešić i dodao:

„Ja sam malo duže morao da razmišljam, malo je bilo ispitivanja javnosti, pa vidim da je javnost bila zadovoljna tim predlozima, a onda su počeli da mi se javljaju kolege i tada je ispitivanje javnosti bilo završeno i doneli smo odluku. Sada ću veliki deo vremena da provodim u Srbiji, volim da budem ovde. Srećan sam zbog toga, biću duže ovde, živeću i radiću ovde. Daću sve od sebe, ali ne samo to nego i sebe. Siguran sam da će biti rezultata, dobio sam podršku svoje porodice. Marko kada je čuo rekao mi je ‘šta ti čekaš’, preuzimaj to. Verovatno je to i emotivno malo jer je želeo oduvek da igra za Srbiju. Vera je rekla ‘jedina medalja koju nemamo je olimpijska, tako da je ovo tvoja šansa'“.

On je govorio o novom pristupu igrača nacionalnom timu i stvaranju novog kulta reprezentacije.

„Ja mislim da se tu ne radi o bilo kakvom kultu reprezentacije, sve se menja, pa se i odnos prema svemu menja, ne prema reprezentaciji. Tako je u čitavom svetu, Evropi. Ja kada sam došao u Nemačku kao bundes trener, niko nije želeo da igra za reprezentaciju. Zašto? Ne jer ne vole zemlju ili ne postoji kult, nego nisu verovali da sa reprezentacijom mogu da ostvariju neke svoje ciljeve. Ni klubovi nisu verovali. To je bio proces koji je trajao, imao sam podršku, viziju, ideju kako da ostvarim tu viziju, sada sam u Srbiji i sada se isto na neki način postavlja pitanje kulta. Sve su to sportisti koji su postali i došli na takav nivo da mogu da igraju za reprezentaicju svoje zemlje, a kada tu dođeš to znači da si to postigao jer si takmičar i želiš da se takmičiš. Ja mislim da većina njih želi da bude u timu sa najboljima i da igra protiv najboljih. Tu se ne postavlja pitanje. Kultom reprezentacije se neću baviti, trudiću se da sa ljudima sa kojima želim da stvaram jedan takav malo drugačiji odnos, a to podrazumeva interes pobeda i osvajanja medalja, da želim da budem bolji… da sa takvim ljudima radim. Mislim da je tu najveća razlika ovog vremena u kome danas živimo. Trudiću se da to sprovedem pa ćemo videti“.

Još jedna od važnih tema bila je i na koji način će raditi na stvaranju odnosa sa igračima, naročito kada je reč o Nikoli Jokiću koga nismo gledali u dresu Srbije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre ovog leta.

„Planiram da posetim svakoga, ne samo Jokića. Sve igrače. Miloša Teodosića kao kapitena, pa sve ostale moguće kandidate, sve ću da posetim i pričam sa njima. Treba da vidimo šta možemo da uradimo za ove kvalifikacije u novembru, tu ćemo morati kratkoročno da delujemo, da se spremimo. Kada to prođe imaćemo više vremena da razmišljamo dalje„, rekao je Pešić i dodao:

„Rekao sam svoje mišljenje o Jokiću, ali su me neki kritikovali i pričali da sam mu se udvarao. I jesam mu se udvarao i tako ću sa svima. Da im pričam kako je dobro da budu tu, za reprezentaciju i za njega. Neću biti samo trener, već i mentor, posećivaću ih, gledati na utakmicama, gledati da imamo redovnu komunikaciju. Da pomognem Jokiću, ali i svima da budu bolji. Pokušaćemo da napravimo uzajamnu empatiju, da stvorimo određeni odnos“.

Pešić se na klupu Srbije vraća posle 19 godina, a u svom prvom mandatu sa nacionalnim timom svoje države postao je evropski i svetski prvak (2001. i 2002. godine).

Pešić je u svojoj velikoj i trofejnoj karijeri sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio i evropsku titulu 2001. godine u Turskoj i svetsku naredne godine u Indijanapolisu. Pre toga, od 1984. do 1987. bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, 1985. je osvojio kadetsko, 1986. juniorsko Evropsko prvenstvo, a 1987. u Bormiju postao je šampion sveta.

Bliži se prvi „prozor“ kvalifikacija, a Srbija 25. novembra dočekuje Letoniju. Tri dana kasnije sledi gostovanje Slovačkoj. U grupi A još igra i Belgija, a plasman u drugi krug kvalifikacija obezbediće tri najbolje selekcije.

 

Komentari

Vaš komentar