Pešić za SK: Verujem da svi žele da igraju za reprezentaciju

Reprezentacija 15. nov. 202114:15 > 18:231 komentar
Podeli:
Svetislav Pešić
Peđa Milosavljević/STARSPORT

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić izjavio je da će predstojeće kvalifikacione mečeve za plasman na Svetsko prvenstvo 2023. iskoristiti kako bi se upoznao sa što većim brojem igrača.

U ponedeljak je objavljen spisak igrača na koje će Pešić računati za mečeve protiv Letonije i Belgije.

Na spisku su i Evroligaški igrači od kojih većina najverovatnije neće moći da bude na raspolaganju selektoru, kao i čak šestorica košarkaša Partizana. Evidentan je i izostanak Vladimira Lučića i Marka Gudurića koji su nedavno imali probleme sa povredama, ali i Nikole Kalinića.

„Obavili smo sa svima razgovore. Ne radi se samo o kvalifikacijama, nego i šta posle toga“, rekao je Pešić u studiju Sport Kluba.

povezane vesti

„Želimo reprezentaciju koja može da bude kompetitivna, da pobeđuje. Znam da bi svi voleli da uvek igraju najbolji igrači, ali zavisimo od onoga što nam je pruženo. Pričao sam sa svima, na neke igrače uopšte nećemo moći da računamo. Ali imamo još jedan prozor“.

Istakao je selektor da mu je cilj da upozna što veći broj igrač, kako bi formirao olimpijski tim.

„Na početku smo olimpijskog ciklisa, koji će trajati godinu kraće. Želimo da vidimo što više igrača, da se skupimo da se upoznamo. Videćemo, želim da što više igrača vidim, da ih doživim. Ne možemo da očekujemo previše igrača iz Evrolige, ali to ne menja naše ambicije i planove. Drugi će dobiti šansu, pa neka se bore. Ekipa se ne pravi od 12 najboljih, nego od 12 koji najbolje funkcionišu. Naša očekivanja se ne razlikuju mnogo od očekivanja naših navijača“.

Stalo je Pešiću da svima pruži šansu da se dokažu.

„U sportu, košarci ili bilo kom drugom, performans zavisi od tebe. Ali krajnji rezultat ne zavisi samo od nas, već od mnogo okolnosti. Da ne filozofiram previše, mi ćemo napraviti olimpijske kandidate. Ne želimo da ovi igrači osećaju da su pozvani jer neki iz NBA ili Evrolige ne mogu da igraju. Želim da dam svima šansu, da vidim koliko su oni spremni i emotivno i mentalno i igrački za reprezentaciju. Ubeđen sam da svi žele da igraju za reprezentaciju i svi će da dobiju šansu. Te kvalifikacije su interesantni zbog rezultata, ali su idealna prilika da ja koji nisam svaki dan ovde doživim te igrače, da ih pustim kroz moje ruke“.

Srbije će prvu utakmicu odigrati protiv Letonije 25. novembra u dvorani „Aleksandar Nikolić“, dok tri dana kasnije gostuje Belgiji u Monsu.

U videu pogledajte kompletno gostovanje selektora košarkaša Srbije.

Komentari

Vaš komentar