SP (Q): Makedonci i Slovaci se raduju, šok za Švajcarsku

fiba.basketball

Izabranici Dragana Bajića, košarkaši Severne Makedonije, izborili su plasman u glavnu rundu kvalifikacija za Mundobasket, iako su u poslednjem kolu poraženi od Slovačke sa 88:72, koja je za jedan poen bila bolja od Švajcarske u krugu.

Na kraju turnira u Skoplju, sve tri selekcije, Švajcarska, Severna Makedonije i Slovačka su imale isti učinak 2-2. U krugu koji je formiran, najslabija je bila selekcija Švajcarske.

Sitacija je uoči duela između Severne Makedonije i Slovačke je bila prilično komplikovana. Švajcarska je čeka epilog, nadala se pobedi Makedonaca, a odgovarala im je i pobeda Slovačke sa manje od 15 poena razlike. Što se Makedonaca tiče, oni su bez mesta u glavnoj rundi mogli da ostanu jedino pod uslovom za izgube sa 28 i više poena razlike.

Uoči poslednje deonice, Slovačka je vodila sa 66:51. U tom momentu, drhtala je Švajcarska, a nije sigurna bila ni Severna Makedonija. Situacija je postala sjajna po Slovačku, a krajnje zabrinjavajuća po Švajcarsku, ali i Makedoniju, jer je sredinom poslednje deonice na semaforu pisalo – 77:56.

fiba.basketball

Dragan Bajić je nastojao da pronađe petorku koja će uspeti da zaustavi veliki nalet Slovaka, koji je krenuo tokom treće deonice, koju su dobili sa 28:19. Nastojao je da pronađe momke kadre da smanje razliku, kadre da uvedu meč u mirnu završnicu.

Uspeo je u tome trener Igokee, koji je nedavno preuzeo Severnu Makedoniju. Na 60 sekundi pre kraja, Makedonci su smanjili na 72:84, pa je u tom trenutku, u glavnoj rundi kvalifikacija, bila i Švajcarska.

Slovačka je nastojala da stigne do pobede od 15 poena razlike, do plasmana u glavnu rundu kvalifikacija za Mundobasket. Na 17 sekundi pre kraja, Vladimir Brodzianski je pogodio trojku za 88:72. Kristijan Nikolov nije uspeo da pogodi za tri poena, pa je veliko slavlje Slovaka, ali i Makedonaca, moglo da počne.

fiba.basketball

Najefikasniji u sastavu Slovačke, bili su Mihael Fušek sa 23, Vladimir Brodzianski sa 17, Mario Ihring sa 13 i David Abraham sa 12 poena. Kod Severne Makedonije, raspoloženi za igru u napadu, bili su Kristijan Nikolov sa 17, Adam Mekik sa 16, Bojan Krstevski sa 15 i Džejkob Vajli sa 14 poena.

Pored Severne Makedonije i Slovačke, plasman u glavnu rundu kvalifikacija za Mundobasket, izborile su selekcije Crne Gore, Islanda, Letonije, Belorusije, Portugalije i Švedske.

Komentari

Vaš komentar