Vujošević: I Jokić je kriv… Teško je sada biti selektor

Reprezentacija 8. jul. 202111:35 > 13:1510 komentara
Podeli:
Panagiotis Monschandreou/EB via Getty Images

Bivši trener Partizana Duško Vujošević smatra da su za debakl Srbije u kvalifikacijama za Olimpijske igre krivi igrači - i oni koji su se odazvali i oni koji nisu.

Legendarni trener bio je gost emisije ‘Probudi se’ na TV Nova S, u kojoj je govorio o neuspehu reprezentacije Srbije na kvalifikacionom turniru za Oilimpijske igre u Beogradu.

povezane vesti

Orlovi su izgubili u finalu od Italije 102:95, te na taj način ostali bez vize za Tokio. Ovaj poraz doživljen je kao jedan od najtežih u poslednje vreme.

„Naravno, neuspeh je. Normalno je da svi koji su participovali treba da podnesu kritike i odgovornost. Vidim da neki koji imaju ambicije da postanu selektor i dođu na neka druga mesta, na taj način koriste u javnosti ovaj rezultat“, rekao je Vujošević.

„Prvo, jako je komplikovana situacija u evropskoj košarci, razlaz FIBA – Evroliga donosi prozore u koje ne mogu da dođu NBA igrači ili iz Evrolige. FIBA smatra da se stvara prostor za nove igrače i nove ekipe raznih zemalja koje nisu bile dominantne. Smatram i da FIBA ima obavezu da napravi kompromis sa Evroligom. Treba nam kalendar u kom mogu najbolji da igraju“

Osvrnuo se iskusni strateg i na sastav tima, istakavši da su igrači najveći krivci.

„Najveći krivci su igrači, oni koji su se odazvali, i oni koji nisu. Naravno da je i Jokić kriv. Ima jedna stara poslovica, čovek ima obavezu prema zemlji u kojoj je rođen. Tamo je napravio fantastičnu karijeru, nije to niko očekivao, svaka čast na tome, ali uspeh je neka vrsta plemstva i gospodstva. U Americi je postao idol ove zemlje, pa kako nije osetio obavezu da dođe, da povuče najbolje igrače, ostatak tima, da radi na način kako treba“, rekao je Vujošević.

Ističe 62-godišnjak da igrači više nemaju pravi odnos prema reprezentaciji.

„Jako je teško biti sada selektor jer reprezentacija nije više stvar prestiža, ogromne pare se uzimaju u NBA, izgradio se odnos sa nekim igračima koji imaju kampove u saradnji sa državom, participiraju se delovi troškova. Smatra se da je sport značajan i za omladinu, ali naglašavam, ako neko dolazi da čašćava svojim prisustvom, bolje da ne dođe“.

Vujošević smatra da posle svega ne treba menjati selektora, već da na toj poziciji treba da ostane Igor Kokoškov.

„Kokoškov ima veliko teorijsko znanje, ali to mora da se poklopi sa iskustvom i energijom. Jedan deo sposobnosti je da to znanje primeni i prenese. Falilo je na ovom turniru, ali mislim da treba da ostane i da iskustvom popravi ovo što je bilo. Ovaj rezultat je prosto otrežnjujući, mnogo problema imamo. Vrlo je važna uloga selektora, on ima stručni kapacitet da to mesto pokriva“.

Komentari

Vaš komentar