Zdovc za SK: Duda je bio strog, ali smo ga voleli

Reprezentacija 16. sep 202113:45 > 15:05
Podeli:
Dušan Ivković
fiba.basketball

Proslavljeni slovenački košarkaš, a sada trener, Jure Zdovc rekao je za Sport Klub da je šokiran smrću svog mentora Dušana Dude Ivkovića, koji je preminuo u četvrtak u 78. godini.

Povezano

Ivković je trenirao Zdovca u reprezentaciji SRFJ koja je osvojila zlata na Svetskom prvenstvu 1990. i Evropskim prvenstvima 1989. i 1991, kao i srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988.

Veoma sam pogođen vešću“, rekao je Zdovc za Sport Klub i otkrio da je Ivkovića posetio u julu u Beogradu, „U to vreme je izgledao dobro, uprkos zdravstvenim problemima“.

Duda je imao veliki uticaj na karijeru slovenačkog košarkaša, pošto ga je upravo on stavio u startnu petorku.

Uvek govorim da se igrač stvara sam. To govorim i svojim igračima kao trener. Neizbežna činjenica je da me je on gurnuo u vatru, dao mi je šansu. U izuzetno velikoj konkurenciji u meni je video igrača kojeg može da iskoristi. I ja sam tu priliku iskoristio“, otkriva Zdovc, „Bio je izuzetno strog i nepredvidiv, ali neizmerno smo ga poštovali i voleli“.

Jedno od najtežih sećanja koje Zdovc pamti povezano je sa Ivkovićem, a sve se desilo na Evropskom prvenstvu u Rimu, o čemu je legendarni stručnjak pričao u svom poslednjem intervjuu, u emisiji „Sport kakav pamtimo“. Bilo je to pred raspad SFRJ, a od Zdovca je traženo da napusti tim, zbog čega je zakucao na Ivkovićeva vrata u hotelu.

Posle 30 godina sećanja su izbledela i ne sećam se svojih reči. Znam da je bilo teško obojici i sve se odigralo veoma brzo. Nije bilo vremena za ubeđivanje, a on je razumeo to. Ali, pošto se sve desilo dva sata pre utakmice, znam da mu je bilo teško da izađe pred ostale igrače i kaže im da ja napuštam. Međutim, verujem da je bio zabrinut da li će se Hrvati odlučiti da urade isto“, naglasio je Zdovc, inače poslednji Slovenac koji je nosio dres Jugoslavije.

Zdovc je kasnije dobio medalju koja je osvojena u Rimu, a upravo Ivković mu ju je uručio na oproštaju slovenačkog košarkaša u dvorani „Tivoli“ 2005. godine.

Komentari

Vaš komentar