Žreb za SP 31. avgusta – Radović: Idemo dalje, borićemo se

Podeli:
fiba.basketball

Košarkaši Crne Gore ostvarili su cilj na pretkvalifikacionom turniru za Mundobasket, koji je odlično organizovan u Podgorici. Izabranici Boška Radovića ostvarili su četiri pobede, dve protiv Islanda i dve protiv Danske. U poslednjem kolu, pobedili su Dansku sa 79:67.

Osim Crne Gore i Islanda, plasman u kvalifikacije obezbedili su Belorusija, Letonija, Severna Makedonija, Portugalija, Slovačka i Švedska.

Ove selekcije pridružiće se reprezentacijama, koje su kroz plasman na Evropsko prvenstvo obezbedile učešće u kvalifikacijama. To su Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Velika Britanija, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Litvanija, Poljska, Holandija, Rusija, Slovenija, Srbija, Španija, Turska i Ukrajina.

Na Mundobasket će se plasirati 12 evropskih selekcija. Svetsko prvenstvo je na programu 2023. godine u Japanu, Indoneziji i Filipinima. Titulu svetskog šampiona brani Španija, koja je pre dve godine u Kini u finalu savladala Argentinu, a žreb će biti obavljen 31. avgusta u Minhenu.

„Momci su pokazali pošten, muški, ozbiljan odnos prema dresu sa državnim grbom. Idemo dalje, borićemo se. Zahvalio bih se svim igračima na svemu što su uradili u prehodnih mesec dana“, rekao je selektor Boško Radović, pa nastavio:

fiba.basketball

„Konačna ocena je da uopšte nije lako igrati sa ekipama poput Danske i Islanda. Danska je došla bez četiri igrača, radi se o selekciji koja je pre četiri, pet meseci protiv Litvanije imala napad za plasman na Evropsko prvenstvo. Sa Islandom smo i ranije imali problema. Ovim momcima ne treba niko da umanji ove četiri pobede. Teške dve reprezentacije, atipične, brze, ali na kraju smo zaokružili turnir sa sve četiri pobede. Sada se okrećemo glavnoj rundi kvalifikacija, čekamo rivale, a verujem da ćemo imati šta da kažemo i pokažemo u borbi za Svetsko prvenstvo.”.

fiba.basketball

Crnoj Gori će trebati malo sreće na žrebu koji je na programu 31. avgusta. Kvalifikacije počinju u novembru ove, a završavaju se u julu naredne godine. Od velikog značaja će naravno biti i sastav tima tokom kvalifikacija, a ljubitelji košarke u Crnoj Gori se nadaju da će stručni štab na čelu sa Boškom Radovićem na raspologanju uz mlade i talentovane momke, imati što više iskusnijih igrača.

Ono što je već sada jasno, Marko Simonović i Nikola Vučević, momci koji brane boje Čikago Bulsa, gotovo izvesno neće moći da pomognu državnom timu tokom kvalifikacija.

Komentari

Vaš komentar