Instant riplej sistem u KLS

foto: KLS

Košarkaška liga Srbije napravila je značajne iskorake u organizaciji i unapređenju domaćeg košarkaškog takmičenja. Obezbeđivanjem generalnog sponzora za 30 odsto smanjene su članarine klubova, a dodatno finansijsko jačanje Lige, čemu je doprinelo uvećanje prihoda od prodaje TV prava, obezbedilo je i povećanje iznosa za takse za sva službena lica – sudije, delegate, pomoćne sudije i statističare.

Domaće košarkaško prvenstvo od svojevremeno „lige veterana“, sve više postaje takmičenje u kome sve veću ulogu dobijaju mladi i talentovani, ne samo igrači već i treneri. Inovacije su ove sezone napravljene i u tehnološkom smislu, pošto je uveden Instant Riplej Sistem koji u značajnoj meri doprinosi većoj regularnosti takmičenja:  

povezane vesti

„Država je napravila ambiciozan projekat  da se u svim halama u Srbiji postave kamere, kako bi takmičenja u svim sportovima mogla uživo da se prate putem onlajn platforme. Mi smo iskoristili te resurse, nabavili smo dodatnu neophodnu opremu, izvršili edukaciju i sada je Srbija prva zemlja u čitavom regionu koja u svom nacionalnom košarkaškom šampionatu ima Instant Riplej Sistem“, objašnjava direktor Košarkaške lige Srbije Alekandar Grujin i dodaje:

„Benfiti svega toga su višestruki. Najveći se sastoje u tome što smo zadobili poverenje klubova i svih aktera u sudijske odluke, a to je u značajnoj meri smanjilo tenzije“, konstatovao je Grujin.

Trener Vršca Vladimir Đokić, koji je ovog leta sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, smatra da inovacije koje unapređuju takmičenje zaslužuju sve pohvale:

„Moram da naglasim da imamo veoma dobre košarkaške sudije i da nemam sumnje u njihove odluke, ali postoje situacije koje iz različitih uglova drugačije izgledaju. Zato je izvanredna stvar što postoji mogućnost video kontrole. U dosadašnjih sedam kola jednom sam zatražio proveru sudijske odluke i promašio sam. Uvođenjem Instant Riplej Sistema neko nepoverenje koje je možda postajalo sada nestaje. Sve to u značajnoj meri olakšava i posao sudijama i značajno doprinosi regularnosti. Veoma mi je drago da KLS značajno napreduje u organizacionom smislu“, istakao je Đokić.

Ilija Belošević, jedan je od najboljih i najiskusnijih srpskih arbitara, koji je sudio na devet Fajnal-forova, tri puta na Olimpijskim igrama i sedam puta na evropskim šampiontima, smatra da je ovo veliki iskorak napred:

„Sve to nam u velikoj meri olakšava posao. Ponekad je teško doneti odluku i pored pregledanja usporenog snimka, a kamoli u deliću sekunde. Zato Instant Riplej Sistem nam daje sigurnost i određenu dozu mirnoće, ali ne samo kod nas sudija, već i kod igrača i trenera. Kao i VAR u fudbalu ovo je značajno unapređenje i veoma mi je drago da je Košarkaška liga Srbije lider u tom tehnološkom smislu među nacionalnim šampionatima u čitavom regionu“, zaključio je Belošević.

Komentari

Vaš komentar