Muta Nikolić: KLS treba da forsira mlade igrače

Srbija KLS 29. sep 202213:301 komentar
Podeli:
Srdjan Stevanovic/Starsport

Početak nove sezone u Košarkaškoj ligi Srbije zakazan je za predstojeći vikend, a iskusni stručnjak Miroslav Muta Nikolić smatra da je domaće takmičenje izvanredan poligon za razvoj mladih igrača.

“Talenata u Srbiji ima. Pratim šta se dešava u malim sredinama u unutrašnjosti i zaista ima perspektivne dece. Ono što im je potrebno je minutaža na prelasku iz juniorske u seniorsku konkurenciju i mislim da te dragocene minute mogu da dobiju upravo u domaćoj ligi”, konstatuje Nikolić i dodaje:

povezane vesti

Ne mogu svi da igraju u Crvenoj zvezdi i Partizanu i to svima mora da bude jasno. Neophodno je da sazrevaju, da se razvijaju u malim klubovima, da skupljaju iskustvo, da se ne izgube. Mladi treba da shvate da se u Srbiji postaje igrač. Svi oni sanjaju odlazak u NBA, i to je u redu, ali ako pogledaju samo malo u prošlost videće da su i Jokić i Bogdanović postali igrači u Srbiji“.

Prosek godina u KLS prošle sezone bio je 22,7 a trofejni strateg nema dilemu da je to pravac kojim treba i dalje da ide domaće takmičenje:

“To je pozitivan trend. Mi moramo da forsiramo mlade igrače. Dobra stvar je što se situacija u KLS ligi popravlja i mislim da će to biti sve atraktivnije takmičenje tim mladim igračima, da neće odlaziti u zemlje u regionu, da se jure po Bugarskoj ili Mađarskoj, već će birati da se razvijaju u Srbiji. Ima pozitivnih pomaka. Verujte mi dobro se radi, ima i dobrih trenera, to je ohrabrujuće i uliva optimizam u budućnost srpske košarke.  Uvek sam se borio za našu ligu i to ću nastaviti da činim, jer domaće takmičenje treba da bude baza odakle će naši veliki klubovi da crpe igrače”.  

Nikolića posebno raduje činjenica da se i finansijska situacija u KLS ligi popravlja:

“Posle mnogo godina KLS je dobio naslovnog sponzora. To je umanjilo toškove klubovima. Siguran sam da se rukovodstvo lige na tome neće zadržati i da će nastaviti da radi u tom pravcu i da će se uslovi konstatno poboljšavati”, naglasio je Nikolić i potom istakao:

“Takođe, finansijska pomoć koja je obezbeđena klubovima u vreme pandemije virusa korona je bila dragocena. Verujte mi do je bila preko potrebna injekcija kako bi mali klubovi u Srbiji preživeli i ojačali”.

Uvertira za početak Košakaške lige Srbije bio je skup koji je pre desetak dana održan na Staroj planini gde su se okupili treneri svih timova, kao i sva službena lica – sudije i delegate:

“Sjajna stvar i mislim da bi takvi skupovi trebalo češće da se održavaju. Višestruka korist je ostvarena, jer ne samo da smo imali predavanja o novim FIBA pravilima, već smo bili u prilici da razmenimo mišljenja, ali i da gradimo međusobno poverenje” zaključio je Nikolić.

Komentari

Vaš komentar