Turski i italijanski klubovi 0/3 u Evrokupu

ULEB Eurocup 20. dec 20184:07 > 4:33
Podeli:
7Days EuroCup

Niti jedan turski ili italijanski klub nije uspeo da se plasira u Top 16 fazu Evrokupa, iako su većina njih imali prilična ulaganja u aktuelnoj sezoni.

Možda najveće razočarenje Evrokupa jeste Torino. Tim iz ovog velikog italijanskog grada drugu godinu uzastopno neće proći u Top 16 fazu, a delovalo je da će konačno ove sezone uz nova velika ulaganja i veliko trenersko ime Lerija Brauna konačno uspeti da izađu iz grupe regularne faze. Čak i selidba u veliku olimpijsku dvoranu nije donella ništa ekipi Torina koja jeste istini za volju gubila nekoliko gustih utakmica, ali ih je na kraju pogubila svih deset i jedina završava bez pobede. 

Trento je takođe prilično razočarenje jer se radi o iskusnom timu koji je ne toliko davno čak bio i polufinalista takmičenja. Tim koji se prethodnih godina malo menjao ove sezone nije mogao da podnese odlazak Ševona Šildsa i Dominika Satona, povratak Erona Krefta se desio prekasno pa ćemo ostati ipak uskraćeni za gledanje frenetične borbenosti ove ekipe sa severa Italije u narednoj rundi. 

Breša je bila jedna od nepoznanica u Evrokupu jer je ta ekipa debitovala u ovom takmičenju. Za premijerni nastup i nije loše jer je ovaj tim bio u igri do poslednjeg kola kada su pali od Ulma. Poraz u poslednjem kolu od 17 razlike kod kuće, u meču kog je Lavica iz Breše trebalo samo da dobije da bi prošla dalje ipak pokazuje da ovaj tim neće mnogo faliti u Top 16 fazi. Nedostajaće svakako bučna i tipično italijanska dvorana kakvu je prethodnih godina malo ko imao. 

Kad smo kod bučnih dvorana toga je u Turskoj malo ove sezone. Tofaš je tim kome upravo to nedostaje, a možda je baš to razlog ispadanja ovog tima iz Evrokupa. Drugi put uzastopno tim iz Burse ne ide dalje iako ima sastav da se ravnopravno bori među 16 najboljih ekipa takmičenja. To nisu pokazali na terenu jer su izgubili kada je bilo najvažnije. Ispustili su Limož u svojoj dvorani kroz koju je duvala promaja, a neodgovornom igrom u poslednjoj četvrtini su pokazali da nisu na prošlogodišnjem nivou kada su bili vicešampioni Turske. 

Povezano

 Tokom regularne faze su finansijeri Turk Telekoma možda i zaboravili na Evrokup jer je delovalo da će povratnik iz Ankare lako do naredne runde. Ipak možda prelomni momenat gde su igrači Turk Telekoma pokazali neodgovornost je bila završnica duela sa Partizanom kod kuće. Tada je Telekom mogao da dobije crno bele dvocifrenom razlikom, a umesto toga su trijumfovali sa svega plus pet u meču pred doalzak Andree Trinkijerija u Beograd. Matematika kaže da veća razlika ne bi napravila problem Partizanu koji je kod kuće dotukao ekipu iz Ankare +15, ali ta završnica iz prvog meča dovoljno govori o ozbiljnosti i koncentraciji igrača i trenera. 

Za kraj Galatasaraj koji je možda i imao najmanja očekivanja u Evrokupu. Činilo se da je Zvezda odlično prošla time što je dobila grupu sa ovim timom jer je turski velikan još ranije najavljivao skromniji tim i oslanjanje na turske igrače. Galatasaraj niti jednom nije pokazao da može da konkuriše ozbiljno za Top16, a porazi posebno od Crvene zvezde i Breše u gostima pokazuju da ovaj tim nije ni blizu onog koji je svojevremeno osvojio takmičenje. 

Turskim klubovima finansije ne mogu da budu opravdanje jer su ova tri tima spremno ušli u ovo takmičenje najavljujući prolaz dalje. Ipak svi oni su u svojih deset utakmica pokazali varljivu formu i veliku neozbiljnost što je nedopustivo s obzirom na to koliko se novca ulaže u posebno Tofaš i Turk Telekom. 

Italijanska košarka je u dugogodišnjem problemu i ovakvi rezultati ne iznenađuju, no i pored ispadanja iz Evrokupa ne mora da znači da se ova tri kluba neće poakzati u potpuno drugačijem svetlu u Seriji A ili naredne sezone takođe u drugom po rangu evropskom klupskom takmičenju.