Obradović: Trener u NBA mora da razume mentalitet

ULEB Eurocup 11. apr 202012:34 > 12:36
Lennart Preiss/Bongarts/Getty Images

Saša Obradović smatra da mnogi treneri iz Evrope mogu da budu glavni treneri i NBA ekipa, ali da je problem što su drugačijeg mentaliteta.

Saša Obradović je posle solidnih uspeha i dobrih evroligaških partija sa Albom radio u ne toliko zahvalnom okruženju u Lokomotivi Kubanj dok je ove sezone sa Monakom među favoritima u Evrokupu. On je bio svojevremeno u Americi gde je prisustvovao treninzima San Antonija, pa je za portal Eurobasket govorio o razlici između evropskih i američkih trenera. 

Pre svega ne treba ne poštovati američke trenere. Znaju mentalitet, kuluturu i znaju kako ljudi dišu i žive košarku tamo. Evropski asistenti su doneli veliki doprinos i Amerikanci im daju prostra u konsultovanju. Po mom skromnom mišljenju ima mnogo Evropljana koji mogu u NBA da budu glavni treneri, ali biti trener u NBA ne znači samo ‘treniranje’. Moraš da razumeš vreme, mentalitet i način kako da oceniš težinu utakmice„, kaže Obradović dodavši da je u Evropi košarka mnogo strastvenija.

U Evropi je svako veče utakmica na život ili smrt. Mnogo više dajemo značaja svakoj utakmici od početka sezone. U Americi postoji drugačija vrednost u aprilu ili maju kada počinje potpuno drugačiji sport. Ako želiš da budeš trener tamo moraš da odeš i da ostaneš tamo. Ja sam bio dva puta u letnjoj ligi, nikad ne znaš šta može da bude ali srećan sam ovde„, rekao je bivši igrač Crvene zvezde.

On je takođe govorio i o popularnosti košarke u Srbiji, o najsvetlijem momentu karijere 1995. godine u Atini, ali i o najtežem porazu kada je bio na čeku Lokomotive koja je u Evrokupu izgubila od Darušafake.