Anđušić za SK: 20:0 nije fer, nismo mi krivi…

ULEB Eurocup 13. okt 202018:41 > 18:45
Privatna arhiva

Košarkaši Burga nisu otputovali u Veneciju na duel sa istoimenim rivalom zbog velikog broja članova zaraženih koronavirusom. Usled toga, postoji mogućnost da se meč pripiše Italijanima rezultatom 20:0, a bek francuskog kluba Danilo Anđušić smatra da to ne bi bila pravedna odluka.

Testiranja u ponedeljak, pred put u Italiju, pokazala su da su sedam igrača i dva člana stručnog štaba Burga bilo je pozitivno na koronavirus. Među njima se ne nalazi srpski šuter.

Povezano

Trebalo je za vikend da igramo u domaćoj ligi sa Le Manom, ali su oni imali više do 3 pozitivna igrača i zbog toga se ta utakmica nije odigrala. Već u subotu i nedelju su i neki naši igrači imali simptome. Nismo znali ništa konkretno do testova u ponedeljak, na kojima se ispostavilo da je njih sedmorica zaraženo, plus dvojica iz stručnog štaba. Nismo imali dovoljno igrača da krenemo za Veneciju„, počinje Anđušić razgovor za Sport Klub.

U ovom momentu postoje dve opcije kada je reč o tom duelu – odlaganje ili dodeljivanje trijumfa Veneciji službenim rezultatom 20:0.

Čekamo da vidimo dalji razvoj situacije. Nadam se da će se meč odložiti, iako sve ukazuje na to da će ga se Veneciji dodeliti pobeda služebim rezultatom 20:0„, ističe bivši bek Partizana i dodaje:

Nije pravedno registrovati utakmicu sa 20:0, bez obzira na to o kome se radi. Ovo je nešto na šta se ne može uticati, jer niko ne zna kada i gde se može zaraziti. Zato ne treba kažnjavati klubove na taj način. Verujem, sa druge strane, da je i Evrokupu teško da nađe nove termine. Raspored je veoma gust i ne postoji mnogo vremena, ali najpravednije bi bilo da probaju da pronađu nove datume za te mečeve, pa makar ih timovi na kraju igrali i sa sedam igrača. Samo da se igra. Da teren bude merilo rezultata„.

Konačna odluka Evrokupa trebalo bi da bude doneta vrlo brzo.

Nemamo za sada nikakvih informacija. Video sam samo da je Evrokup objavio da će u što kraćem periodu odlučiti. Iskreno se nadam da će pomeriti. Poraz nam nikako ne bi išao u prilog. Značajno bi nam smanjio šanse za plasman u Top 16„, jasan je Anđušić, čiji klub u prva dva kola grupne faze ima skor 1-1.

U međuvremenu, obustavljene su sve aktivnosti u Burgu, koji je u istoj grupi sa Partizanom, 

Nema treninga do sledećeg ponedeljka i novih testiranja. Čekamo rezultate sa novog testa, ako mi negativni ponovo dobijemo isti rezultat onda ćemo moći da treniramo barem individualno po jedan, dvojica u grupi… Da ostanemo u kakvoj-takvoj formi„.

#related-news_0

Celokupna dešavanja mogu doneti velike probleme i na mentalnom planu, ne samo na fizičkom.

Nije laka situacija ni za koga. Svi smo bili svesni da je ovakav scenario moguć, ali nismo očekivali da će se desiti odmah na početku sezone. Pri tome, mi smo imali jako dobar start i u Evrokupu i u domaćoj ligi… Kada se ovo završi, nadam se vrlo brzo, probaćemo da se vratimo na staro. Sa druge strane, nećemo igrati skoro dve nedelje, timskih treninga nema… Sve to utiče negativno. Poremetilo nas je prilično, ali moramo ostati mentalno jaki„.

Slučaj sa Burgom nije jedini u evropskoj košarci. Isto se dogodilo i sa Cedevita Olimpijom, ali i sa ekipom Zenita, koja se takmiči u Evroligi.

Na kraju se postavlja pitanje, šta je najbolje rešenje?

Mi smo dobili informaciju i pre početka sezone da je moguća organzacija balona, nalik na NBA, ako dođe do previše slučajeva. Ipak, ne znam koliko je to izvodljivo zbog nacionalnih liga. Sve ostalo bi moralo da se pomeri, zarad tog balona. Biće teško sve uskladiti i organizovati. Moramo kako znamo i umemo da se prilagodimo situaciji. Na kraju je najvažnije da se utakmice igraju i da parket bude jedino merilo, a ne da timovi gube sa 20:0 zbog nečega što nisu skrivili„, zaključio je Danilo Anđušić.