EK: Monako i Mitrović krenuli ka finalu

ULEB Eurocup 6. apr 202121:06 > 21:07
Euroleague Basketball via Getty Images

Košarkaši Monaka, koji su u četvrtfinalu slavili protiv Budućnosti, izvojevali su pobedu u prvom meču polufinalne serije protiv Gran Kanarije – 82:77. Prvu meč loptu za plasman u finale Evrokupa, izabranici Zvezdana Mitrovića će imati 9. aprila u Španiji.

Prevagu na tasu Monaka, doneli su Rob Grej sa 25, Matijas Lesor sa 13, Džalil O’Brajan i Di Bost sa po 11 poena. Kod Gran Kanarije, bolji od ostalih, bili su Metju Kostelo sa 22, Tomas Dimša sa 14, Ej Džej Slouter sa 13 i Aleksander Belčerovski sa devet poena. Oliver Stević je meč završio sa dva poena uz četiri skoka.

Prva deonice je donela pravi rovovski rat na parketu, a odbrane oba tima su bila na izuzetno visokom nivou. Sve se promenilo u drugoj deonici. Tačnije rečeno, Monako je održao visok, gotovo granitni nivo u odbrani, a uspešno je pronalazio i pukotine u defanzivnoj postavci Gran Kanarije, pa je na kraju prvog poluvremena, na semaforu pisalo 44:26 za ekipu iz Kneževine.

Prevagu na tasu Monaka, koji je u drugoj deonici sveo Gran Kanariju na svega pet poena, doneli su Rob Grej sa 12, Džalil O’Brajan sa 11, Di Bost sa sedam i Matijas Lesor sa pet poena. Kod Gran Kanarije, bolji od ostalih bili su Aleksander Belčerovski sa pet, Šon Kilpatrik i Endrju Albisi sa po četiri poena.

Nakon prvog poluvremena, a poznajući kako i na koji način ekipa Monaka igra odbranu, jasno je bilo da je potrebno da se desi sportsko čudo, pa da Gran Kanarija stigne do velikog preokreta. Isto tako je bilo jasno da se tim iz Španije neće predati.

Na početku trećeg kvartala, Monako punih pet minuta nije uspeo da postigne ni jedan poen, ali je sjajnom odbranom držao Gran Kanariju na pristojnoj distanci – 44:34. S obzirom da se ofanzivna agonija Monaka nastavila (samo jedan poen sa linije penala), Gran Kanarija je na nešto više od tri minuta pre kraja stigla do 41:45. U tom momentu, Abdula Ndoje je pogodio trojku, nedugo zatim Markos Najt je dva puta bio siguran sa linije penala, pa je nalet tima iz Španije odbijen. Uoči poslednje deonice, Monako je vodio sa 54:46.

Odbrana Monaka nije posustajala, a Rob Grej, Di Bost i Markos Najt su obezbedili kapital od 13 poena – 63:50 sredinom poslednje deonice. Gran Kanariji je ponovo trebela jaka odbrana i serija poena kako bi se vratila u meč, kako bi utakmicu uvela u neizvesnu završnicu.

Gran Kanarija je uspela da smanji na 71:75, ali su Matijas Lesor i Di Bost uspeli da sačuvaju prednost i donesu pobedu timu iz Kneževine, koji je odmah misli usmerio ka drugom duelu polufinalne serije koji je na programu 9. aprila u Španiji.

Komentari

Vaš komentar