Zemlja košarke: Srbija prva koja ima najboljeg i u NBA i EL

Euroleague 9. jun 202112:08 > 14:0916 komentara
Vasilije Micić, Nikola Jokić
Zhong Zhi/Getty Images

Najkorisniji igrač regularnog dela sezone u NBA je Somborac Nikola Jokić, a MVP regularnog dela sezone u Evroligi je Vasilije Micić. Prvi put u istoriji otkad se dodeljuju obe nagrade dogodilo se da jedna država ima osvajača obe prestižne individualne nagrade.

Nikola je MVP:

Jedini Amerikanac koji je osvajao laskavo priznanje u Evroligi otkad se ono dodeljuje (sezona 2004/2005.) bio je bek izraelskog Makabija Entoni Parker. Sjajni šuter je bio MVP EL 2005. i 2006. godine, ali u te dve sezone Amerikanac nije osvajao MVP nagradu u NBA, već je trofej Morisa Podolofa dobio Kanađanin Stiv Neš.

Najkorisniji igrač EL dolazio je još iz Grčke (Teo Papalukas, Dimitris Dijamantidis, Vasilis Spanulis), Litvanije (Raminas Šiškauskas), Španije (Huan Karlos Navaro, Serhio Rodriges, Serhio Ljulj), Francuske (Nando de Kolo), Slovenije (Luka Dončić) i Češke (Jan Veseli). Iz Srbije su laureati bili još Miloš Teodosić i Nemanja Bjelica.

Jedini stranci koji su osvajali nagradu MVP NBA bili su, pored spomenutog Neša, Dirk Novicki (2007. godine) i Janis Adetokumbo (2019. i 2020. godine). Hakim Olajdžuvon je bio MVP 1994. godine – sjajni centar rođen je u Nigeriji, ali je tokom karijere nastupao za reprezentaciju SAD. Sličan je slučaj i sa Timom Dankanom – slavni košarkaš rodom je sa Devičanskih Ostrva, a branio je boje SAD.

Treba naglasiti da je najkorisniji igrač Evrokupa takođe srpski reprezentativac – 34-godišnji Valjevac Miloš Teodosić, dok je MVP regionalne ABA lige srpski centar Filip Petrušev.

Komentari

Vaš komentar