Bašić i Ćaćić pred EP: Sa mnogo optimizma krećemo u Ostravu

Podeli:
Vojin Ćaćić
Foto: CEV

Odbojkaška reprezentacija Crne Gore 1. septembra putuje za Ostravu, koja će biti domaćin B grupe Evropskog prvenstva, a u kojoj će, selekciju Crne Gore, igrati protiv Češka, Bugarska, Italija, Slovenija i Belorusija.

Biće to drugo uzastopno učešće odbojkaša Crne Gore na Evropskom prvenstvu, a uoči polaska za Češku u prostorijama Saveza održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili selektor Veljko Bašić i kapiten Vojin Ćaćić.

„Pripreme su bile podeljene u tri ciklusa, a završili smo ih sa jako dobrom igrom protiv poljskog Zavjerćea, koji vodi Igor Kolaković. Tu utakmicu smo dobili 3:1, ali rezultatski to nije toliko bitno, iako je lepo dobiti utakmicu. Bitnije je šta su igrači pokazali na terenu, sa velikom borbenošću i izvanrednom igrom u bloku i odbrani. Odlazimo na Evropsko prvenstvo sa istim ambicijama kao i prošli put. Imamo izuzetno komplikovanu grupu, možda najtežu na Evropskom prvenstvu, ali po meni to nije razlog da tamo ne idemo sa ambicijama, da, pre svega, pokažemo koliko smo napredovali i šta smo uradili u proteklom periodu. Nakon izvanredno odrađenih kvalifikacija, naročito poslednjeg meča sa Grčkom i prvog mesta u grupi, želimo da pokažemo da nam je mesto na šampionatu Evrope” rekao je Bašić.

OSCG

Reprezentacija je uradila PCR testiranje, svi članovi ekspedicije koja putuje u Ostravu su negativni, pa reprezentacija kreće u dobrom raspoloženju. Selektor Bašić skratio je spisak reprezentativaca, za dva imena, Marka Bojića i Miloša Kosovića.

„Bojić zaslužuje priznanje za sve što je napravio u reprezentaciji. Još iz kvalifikacija vuče malu povredu, tada je odigrao svega jedan set. Radili smo na tome da se ta povreda zaleči, ali imao je stomačni virus i mislim da nije spreman da pruži ono što je davao do sada. Na Evropsko prvenstvo vodim najspremnije, mladi Ivan Zvicer i Nemanja Peruničić doneće nam svežinu. Mislim da će imati priliku da igraju, da stiču iskustvo i odmere snage sa najboljim igračima Evrope. Ne verujem da će odsustvo Bojića škoditi  reprezentaciji, a na njega računamo za naredne akcije“, rekao je Bašić.

Na Evropsko prvenstvo putuju:

TEHNIČARI:  Rajko Strugar, Danilo Dubak;

PRIMAČI SERVISA: Vojin Ćaćić, Ivan Zvicer, Marko Vukašinović, Nemanja Peruničić;

KOREKTORI: Miloš Ćulafić, Aleksandar Minić, Milutin Pavićević;

SREDNJI BLOKERI: Luka Babić, Ivan Ječmenica, Blažo Milić, Matija Ćinćur;

LIBERO: Nikola Lakčević.

OSCG

Kapiten Vojin Ćaćić predvodio je Crnu Goru i na istorijskom, debitantskom nastupu na Evrpskom prvenstvu 2019. godine u Holandiji, kada je Crna Gora dobila dva meča, ali zbog jednog seta nije prošla u drugi krug.

„Pripreme su završene, radili smo odlično. Bilo je problema sa povredama i virusom, ali sada je to iza nas. Vreme je za prave utakmice. Mislim da smo spremni, našli smo ritam koji smo tražili, vratili smo našu igru i u dobrom raspoloženju putujemo na Evropsko prvenstvo. Verujem da možemo da ponovimo rezultat od prošlog puta, ali ništa ne obećavamo osim toga da ćemo dati sve od sebe. Šansu tražimo protiv Češke i Belorusije, ali i u ostala tri meča probaćemo bar da otkinemo koji set“, istakao je Ćaćić.

CEV

U stručnom štabu selektora Bašića su pomoćni trener Darko Prebiračević, specijalista za fizičku pripremu Vladimir Živanović, statističar Pavle Matić,  fizioterapeuti  Vladimir Dragojević i Drago Đurović, tim menadžer Nikola Kažić i PR Aleksandar Vučković.

Evropski šampionat počinje 1. septembra, kada startuju grupe C i D, dan kasnije počinje takmičenje u grupi A, dok utakmice u grupi B startuju 3. septembra. Crna Gora prvo igra sa Bugarskom, pa sa Slovenijom, Italijom, Češkom i na kraju grupne faze sa Belorusijom.

Prve četiri reprezentacije iz grupe plasiraće se u osminu finala i ukrštaće sa grupom D, u kojoj su Francuska, Nemačka, Hrvatska, Slovačka, Letonija i Estonija.

Komentari

Vaš komentar