Sjajan projekat OSCG – Besplatne škole odbojke

Odbojka 28. dec 202117:051 komentar
Podeli:
OSCG

Povodom projekta “Besplatna škola odbojke”, u prostorijama Odbojkaškog saveza Crne Gore je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili predsednik Saveza, Cvetko Pajković, direktor Uprave za sport i mlade Marko Begović i zlatni olimpijac Igor Vušurović, saradnik za razvoj odbojke u OSCG, te član komisije za razvoj odbojke u Evropskoj odbojkaškoj konfederaciji (CEV).

“Uz pomoć Evropske odbojkaške konfederacije, Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, Uprave za sport i mlade, lokalnih samouprava sa kojima smo imali razgovore, mislim na Rožaje, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Nikšić i Žabljak, Crnogorskog olimpijskog komiteta, krenuo je projekat odbojke u školama. Ideja je bila da se u onim lokalnim samoupravama gde nema odbojke animiraju deca da počnu da se bave ovim sportom. Projekat je već zaživeo, uključeno je oko tristo dečaka u desetak škola iz sedam opština.”, rekao je predsednik Odbojkaškog saveza Crne Gore, Cvetko Pajković, pa nastavio:

oscg

“Ideja je da se odbojkaški sport razvija u onim lokalnim samoupravama gde nema odbojke, u nadi da ćemo na ovaj način, zajedno sa našim partnerima stvoriti osnovne uslove za prvo bavljenje sportom, a sa druge strane se kroz animaciju dece i rad sa njima, za koji su zaduženi Dragiša Gile Ćalov i Igor Vušurović, edukuju i nastavnici, koji će sutra moći da edukuju decu da zavole odbojku, da se druže između sebe. S druge strane mi se nadamo i bićemo zadovoljni ako iz ove grupe dobijemo nekog reprezentativca. Naišli smo na veliko razumevanje lokalnih samouprava, pa možda neka od ovih škola preraste i u klub. Za nepuna dva meseca već su veliki rezultati, veliki odziv, veliko zadovoljstvo dece, nastavnika i lokalnih samouprava i nadamo se da projekat koji smo pokrenuli biti od velikog značaja u svakom smislu”.

Marko Begović, direktor Uprave za sport i mlade, istakao je da projekat “Besplatna škola odbojke” predstavlja putokaz i za druge saveze.

“Ovo je lep dan za crnogorski sport, ovo je lep dan za odbojku u Crnoj Gori. Upravo mojim stupanjem na dužnost, fokus je na ovakve aktivnosti, da sport vratimo u školski sistem, da obezbedimo ono što našoj deci nedostaje, a to je jedan organizovani sistem bavljenja fizičkom aktivnošću. Odbojkaški savez Crne Gore razumeo je poruku na pravi način. Uprava za sport i mlade će nastaviti da podržava ovakve aktivnosti. Poziv je i ostalim krovnim sportskim organizacijama, odnosno savezima da prepoznaju trenutak u kojem se nalazi crnogorski sport, da obezbede jedan drugačiji pristup, kako bi podigli bazu, veći broj sportistkinja i sportista u organizovanom sistemu sporta iz kojeg će na kraju moći da crpe jedan ozbiljan takmičarski pogon, a sve sa ciljem da se vratimo na put uspeha koji zaslužuje i Crna Gora i crnogorski sport”, istakao je Begović.

oscg

Zlatni olimpijac i svojevremeno jedan od najboljih odbojkaša planete, Igor Vušurović direktno je uključen u projekat.

“Besplatna škola odbojke je inicijativa Saveza, naravno u kooperaciji sa CEV-ovim programom “Volley school”, a taj projekat koji smo uzeli zajednički da radimo, naišao je na pozitivan odek i podršku, lokalnih samouprava i državnih institucija zaduženih za sport. Mislim da je ovo pravi način kako naše akcije sistemski treba da se odvijaju u perspektivi. Već u ovom trenutku imamo više od tristo dečaka u opštinama na severu, koji su počeli da se bave odbojkom, uz naš nadzor i nadzor njihovih trenera, a sve u cilju njihovog uvođenja u ovaj olimpijski sport i uz nadu da će napredovati. Zato ćemo kasnije organizovati kampove i edukacije za trenere i sistemski se truditi da postavimo stvari, da ovo ne bude samo jednogodišnje ili dvogodišnje iskustvo tih momaka, već da u perspektivi sa kooperantima još bolje osmišljavamo i održavamo ovu akciju” zaključio je Vušurović.

Jedan od najvažnijih projekata u crnogorskoj odbojci – “Besplatna škola odbojke” – zvanično je počeo sa radom 1. novembra. Projekat će se sprovoditi u osam gradova na severu Crne Gore. Nosilac projekta je Odbojkaški savez Crne Gore, pod pokroviteljstvom Evropske odbojkaške Konfederacije (CEV), Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, Uprave za sport i mlade, te u saradnji sa lokalnim samoupravama i uz podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta. Projekat je namenjen dečacima, a cilj je da se oforme novi klubovi, pronađu novi talenti i odbojkaški sport zaživi u sredinama gde je bio manje zastupljen.

Komentari

Vaš komentar